کندرومالاسی پاتلا زمانی ایجاد میشود که غضروف کاسه زانو نرم شود. این بیماری بیشتر در ورزشکارانی که ورزشهای پرتحرک انجام میدهند یا دچار آرتروز زانو هستند ایجاد میشود.
کندرومالاسی کشکک زمانی ایجاد میشود که غضروف زیرین کاسه زانو شروع به شکستن کند. در ادامه در این خصوص توضیحات بیشتری به شما خواهیم داد.
چگونه ایجاد میشود؟
کندرومالاسی پاتلا ممکن است به تدریج ایجاد شود، هنگامی که غضروف زیر زانو از بین برود و باعث سایش کاسه زانو روی مفصل زانو در حین حرکت شود، در نهایت التهاب و درد را تجربه خواهید کرد.
همچنین آسیب مستقیم به غضروف مانند شکستگی زانو نیز میتواند در ایجاد این عارضه نقش داشته باشد.
چه علائمی دارد؟
این عارضه باعث میشود که بیمار در جلوی زانو احساس درد داشته باشد. برخی در حین انجام حرکات خاصی درد و سفتی مفاصل زانو را احساس میکنند:
- بالا و پایین رفتن از پلهها
- نشستن طی مدت طولانی
- زانو زدن
اگر شخصی بیش از چند هفته درد داشته باشد، باید به پزشک برای بررسی و درمان مراجعه کند. درد مزمن زانو به دردی گفته میشود که بیش از ۸ تا ۱۲ هفته ادامه داشته باشد.
کندرومالاسی پاتلا چه علتی دارد؟
یک لایه غضروف در پشت کشکک زانو قرار دارد. زمانی که زانو را خم میکنید، کشکک روی مفصل زانو میلغزد و این لایه غضروف از مفصل در برابر آسیب محافظت خواهد کرد.
کاسه زانو با کمک چندین رباط و تاندون در جای خود نگه داشته میشود. اگر هر یک از این موارد عملکرد درستی نداشته باشد، باعث ساییده شدن کاسه زانو روی استخوان ران خواهد شد.
چنین حرکت غیر طبیعی منجر به تخریب غضروف زیر کشکک زانو خواهد شد. این حالت غیر طبیعی ممکن است به دنبال شرایط مختلفی همچون موارد زیر رخ داده باشد:
- ضعف عضلانی
- فعالیت بیش از حد ورزشی
- آسیب تروماتیک
آشنایی با عوامل خطرساز
برخی از مواردی که احتمال ایجاد این بیماری را افزایش میدهد به شرح زیر است:
سن
جوانان ورزشکار که فعالیتهای پر تحرک دارند، در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. با این حال افزایش سن نیز باعث کاهش کیفیت غضروف شده و در نهایت احتمال ایجاد این بیماری را در افراد مسن بیشتر میکند.
جنسیت
طبق مطالعات انجام شده این بیماری بیشتر در خانمها رخ میدهد.
انجام فعالیتهای خاص
ورزشهای پر تحرک میتواند باعث ایجاد فشار بر مفصل زانو شود.
افزایش وزن
افراد دارای افزایش وزن یا چاقی بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
بیشتر بخوانید: علت درد زانو هنگام بالا رفتن از پله ها
چگونه تشخیص داده میشود
در ابتدا پزشک معاینات فیزیکی را انجام میدهد و علائم تورم را مورد بررسی قرار خواهد داد. مورد دیگری که بررسی میشود تراز استخوانهای مفصل زانو است. با فشار وارد کردن به نواحی مختلف زانو میزان تورم و درد مفصل را مشخص میکنند.
چندین آزمایش تصویربرداری که به تشخیص کندرومالاسی پاتلا کمک میکند به شرح زیر است:
- سی تی اسکن
- ام آر آی
- معاینه با آرتروسکوپی
شدت بیماری با درجهبندی:
- درجه ۱؛ نرم شدن غضروف زانو
- درجه ۲؛ نرم شدن غضروف با ویژگی بافتی غیر طبیعی
- درجه ۳؛ زوال فعال بافت
- درجه ۴؛ در معرض برخورد با استخوان
کندرومالاسی پاتلا چه درمانی دارد؟
هدف از درمان کاهش فشار از روی مفصل زانو است. آسیب غضروفی که به دنبال زانوی دونده رخ داده باشد معمولا با استراحت و استفاده از کمپرس یخ بهبود پیدا میکند.
پزشک برای شما داروی ضد التهاب غیر استروئیدی برای کمک به پروسه درمان تجویز خواهد کرد. در صورتی که وضعیت بیمار شدید باشد، نیاز به راهکار درمانی موثرتری خواهد بود.
فیزیوتراپی روش درمانی دیگری است که برای تقویت عضلات چهار سر ران، اداکتورها، ابداکتورها و همسترینگ توصیه میشود.
در صورتی که روشهای درمانی توصیه شده برای بیمار مناسب و کارساز نباشد، در نهایت عمل جراحی بسته به نیاز او انجام خواهد گرفت.
اگر درمان نشود، چه میشود؟
هرچه این عارضه بدون درمان باقی بماند و ادامهدار باشد، باعث افزایش شدت بیماری میشود و در نهایت موفقیتآمیز بودن درمان کمتر خواهد شد.
آیا کندرومالاسی پاتلا همان آرتریت است؟
کندرومالاسی میتواند یکی از علائم هشداردهنده اولیه آرتریت در مفصل زانو باشد؛ اما نمیتوان گفت که نوعی آرتریت است. به این نکته توجه داشته باشید که اگر بدون درمان این عارضه را رها کنید، در نهایت ممکن است تبدیل به آرتروز شود.