درد زانو هنگام بالا رفتن از پله ها در بسیاری از افراد حس میشود. تقریبا ۲۵ درصد از افراد به طور مکرر این درد را احساس میکنند که باعث محدود شدن بسیاری از فعالیتهای روزمره میشود.
دلایل مختلفی میتواند در ایجاد درد زانو هنگام بالا رفتن از پله ها نقش داشته باشد که در ادامه به بررسی دلایل احتمالی و راهکار درمانی میپردازیم.
چه دلایلی در ایجاد درد زانو در بالا رفتن از پله ها نقش دارد؟
کندرومالاسی
کندرومالاسی یا نرمی کشکک زمانی رخ میدهد که غضروف زیر کاسه زانو دچار آسیبدیدگی شود. کندرومالاسی ممکن است به دلیل عوامل مختلفی از جمله چنین مواردی ایجاد شود:
- آسیب یا ضربه به کشکک زانو
- روماتیسم مفصلی
- در رفتگی کاسه زانو
- ناهماهنگی کاسه زانو
- استفاده بیش از حد از مفصل زانو
علائم ناشی از این بیماری به صورت درد در جلو، وسط مفصل زانو و در پشت کاسه زانو احساس میشود. درد هنگام بالا و پایین رفتن از پله ها و همچنین زمانی که طی مدت طولانی با زانوهای خمیده مینشینید، ایجاد میشود.
گاهی چنین شرایطی باعث میشود که مفصل زانو نیز بیرون بیایید. اگر چنین علائمی دارید ممکن است ناشی از استفاده بیش از حد مفصل زانو باشد.
استئوآرتریت
استئوآرتریت زانو به وضعیتی گفته می شود که غضروف مفصلی که به صورت بالشتک بین استخوان قرار دارد از بین برود. چنین وضعیتی به دلیل افزایش سن و فرسودگی در زانو رخ میدهد.
با از بین رفتن غضروف بین زانو، طبیعتا فضای بین استخوانها کمک میشود و باعث ایجاد چنین علائمی خواهد شد:
- درد در مفصل زانو و بدتر شدن درد با فعالیت
- سفتی و تورم در مفصل زانو
- محدود شدن تحرک
- قفل شدن زانو یا گرفتگی مفصل آن
استئوآرتریت نوعی بیماری پیشرونده است، به این معنی که با گذشت زمان بدتر میشود. با پیشرفت علائم ممکن است بالا و پایین رفتن از پلهها برای شما دشوار شود.
آسیب به رباط
علاوه بر استئوآرتریت و زانوی دونده، دلیل دیگری که ممکن است باعث درد زانو هنگام بالا رفتن از پله ها شود، آسیب به رباط است.
مفصل زانو توسط نوارهای بافتی بسیار قوی به نام رباط کنار یکدیگر نگه داشته میشوند. چهار رباط اصلی که در مفصل زانو وجود دارد به شرح زیر است:
- رباط صلیبی قدامی (ACL)
- رباط جانبی خارجی زانو (LCL)
- رباط متقاطع خلفی (PCL)
- رباط جانبی داخلی (MCL)
آسیب به این رباطها میتواند منجر به تورم، درد و بیثباتی در مفصل زانو شود. آسیبهای رباط در اغلب مواقع به دلیل تغییر جهت ناگهانی به دنبال تحمل وزن روی زانو مانند آسیب ورزشی رخ میدهد.
چه درمانی برای درد زانو هنگام بالا رفتن از پله ها وجود دارد؟
بسته به علت ایجاد چنین عارضهای، روشهای مختلفی برای تسکین وجود دارد. بهطور مثال در اغلب مواقع کندرومالاسی با فیزیوتراپی قابل درمان است. فیزیوتراپی به تقویت عضلات اطراف کاسه زانو و بهبودی هم ترازی زانو کمک خواهد کرد.
برای استئوآرتریت روشهای درمانی شامل کاهش وزن، تزریق به مفصل زانو و مصرف داروهای تسکیندهنده درد میشود. در برخی موارد عمل جراحی برای ترمیم آسیب رباط یا جایگزینی مفصل زانوی آسیبدیده توصیه شود.
همچنین تقویت عضلات اطراف مفصل زانو به تثبیت مفصل و جلوگیری از آسیب بیشتر کمک خواهد کرد. اگر دچار زانو درد هستید، حتما به متخصص درد برای بررسی و دریافت بهترین درمان غیر جراحی مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: درمان قطعی زانو درد
چه راهکارهایی برای پیشگیری وجود دارد؟
اگر بهطور مکرر درد زانو را احساس میکنید، راهکارهایی وجود دارد که میتوانید برای پیشگیری از درد زانو هنگام بالا رفتن از پله ها در نظر داشته باشید:
- هنگام بالا رفتن یا پایین آمدن از پلهها باید کل پای خود را روی پله بگذارید.
- زانوها و انگشتان پاهای شما باید در یک راستا قرار بگیرد.
- از وارد کردن تمام وزن خود روی یک پا خودداری کنید.
علاوه بر این موارد میتوانید هنگام بالا و پایین رفتن از پله از نردهها کنار پله کمک بگیرید؛ زیرا باعث کاهش فشار ناشی از وزن روی زانو میشود. کفشهای استاندارد با قوس مناسب بپوشید تا فشار روی زانوهای شما کاهش یابد.
چرا زمانی که از پلهها بالا میروم زانوهای بیرونی من درد میگیرد؟
فشار مکرری که روی زانو وارد میشود، میتواند باعث سندرم درد کشککی رانی با عنوان کندرومالاسی شود. این بیماری تجزیه غضروف زیر کاسه زانو است.
بهبودی ناشی از کندرومالاسی کشکک چقدر طول میکشد؟
بسته به سلامت کلی و شدت آسیب وارد شده ممکن است طی چند هفته یا چند ماه بهبود پیدا کنید. با این حال باید به این نکته توجه داشته باشید که حدود نیمی از افراد که این عارضه را تجربه میکنند، به مدت دو تا هشت سال ممکن است علائم داشته باشند.