آرتریت موتیلان نوع شدید و نادری از آرتریت پسوریاتیک است. این نوع از آرتریت التهابی باعث آسیب شدید به مفاصل و بافت استخوانی میشود.
این بیماری بیشتر در افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک و آرتریت روماتوئید مشاهده میشود. این نوع آرتریت ابتدا مفاصل دست و پاهای بیماران را تحت تاثیر قرار میدهد و در نهایت منجر به تغییر شکل انگشتان دست و پا در حالتی S مانند خواهد شد.
آرتریت موتیلان چیست؟
آرتریت موتیلان شدیدترین حالت آرتریت پسوریاتیک است که در ۵ درصد از افراد مبتلا به این بیماری رخ میدهد. در صورت ابتلا به این نوع شدید از بیماری انگشتان دست و پا تحت تاثیر قرار میگیرد.
اگر دچار این بیماری هستید، انگشتان دست و پا به دنبال تحلیل رفتن استخوانها کوتاهتر میشوند. همچنین امکان ابتلا به آنکیلوز نیز وجود دارد، این عارضه باعث جوش خوردن استخوانها به یکدیگر میشوند.
التهاب شدیدی که وجود دارد به بافتهای نرم مفصل و استخوانها آسیب میزند و میتواند منجر به تغییر شکل در مفصل، مشکلات حرکتی و همچنین تحلیل استخوانها شود.
علت ایجاد این بیماری چیست
این بیماری زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به بافتها و سلولهای سالم بدن حمله میکند، این شرایط باعث التهاب مفاصل و همچنین تولید بیش از حد سلولهای پوستی میشود.
اینکه چرا سیستم ایمنی بهطور ناگهانی به سلولها و بافتهای سالم بدن حمله میکند میتواند به دلیل شرایط محیطی یا ژنتیکی باشد. مشخص شده بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری، خانواده ای با این بیماری دارند و به صورت ژنتیکی رخ داده است.
چه علائمی دارد؟
اگر چنین علائمی دارید ممکن است مبتلا به آرتریت موتیلان باشید:
- تورم شدید در دست و پا و درد مفاصل
- جوش خوردن استخوانهای دست و پا به یکدیگر
- وجود ضایعات پوستی قبل از ایجاد آرتریت
- ایجاد تغییراتی در ناخن مانند تغییر رنگ یا ضخیم و بلند شدن از محل ناخن
معمولا این بیماری در افراد ۴۰ تا ۵۰ ساله ایجاد میشود؛ اما احتمال ایجاد آن در گروههای سنی دیگر مانند کودکان و بزرگسالان نیز وجود دارد.
چگونه تشخیص داده میشود؟
از آنجایی که این بیماری شامل طیف گستردهای از علائم میشود به راحتی قابل تشخیص نیست. اینطور تخمین زده شده است که بیش از نیمی از افراد مبتلا به این بیماری تشخیص داده نشدهاند.
معیاری که برای تشخیص این بیماری وجود دارد این است که باید آرتریت التهابی در بدن خود داشته باشید که شامل چنین مواردی میشود:
- ستون فقرات
- مفاصل
- بافت همبند بین استخوان، تاندونها و رباطها
پزشک با پرسیدن چنین سوالاتی تشخیص میدهد که آیا به آرتریت موتیلان مبتلا هستید یا خیر:
- در حال حاضر پسوریازیس دارید یا خیر.
- سابقه پسوریازیس یا سابقه خانوادگی این بیماری را دارید یا خیر.
- تغییرات ناخن مانند ضخیم شدن پوست زیر ناخن یا بلند شدن ناخن از محل خود را تجربه کردهاید یا خیر.
- و….
همچنین با توجه به مشاهده عکسبرداری با اشعه ایکس میتوانند تا حدی این بیماری را نیز تشخیص دهد. افرادی که به بیماری آرتریت موتیلان تشخیص دادهاند معمولا دچار چنین مواردی هستند:
- حداقل دارای سه مفصل دردناک و متورم بیش از شش ماه
- سابقه بیماری پسوریازیس
- ضایعات پوستی پسوریازیس
چه درمانی دارد؟
معمولا پزشکان به هدف چنین مواردی راهکارهایی برای بیماران در نظر میگیرند:
- تسکین درد
- جلوگیری از تحلیل استخوانها
- حفظ ساختار مفصل
- بهبود توانایی حرکت دادن دست و پاها
در صورت نیاز برای بیمار فیزیوتراپی و مشاورههای روانشناسی در نظر گرفته میشود.
راهکارهای درمانی به شرح زیر است:
داروهای ضد انعقاد استروئیدی
متخصصین معمولا داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی را برای کمک به درمان درد ناشی از آرتریت موتیلان تجویز میکنند.
داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری
این دارو شامل مواردی از جمله متوترکسات، لفلونوماید، سیکلوسپورین و… میشود. دوز هفتگی متوترکسات در بد شکلی انگشتان موثر است. سیکلوسپورین یکی دیگر از داروهای رایجی است که برای درمان این بیماری به کار برده میشود.
به طور کلی درمانی که برای بیماران در نظر گرفته میشود، بسته به شدت بیماری و همچنین سابقه پزشکی متفاوت است.
عوامل ضد فاکتور نکروز
این روش درمانی برای افرادی که دچار این بیماری از شدت متوسط تا شدید هستند، مورد استفاده قرار میگیرد.
عمل جراحی
در مواقع نادر که هیچ روش درمانی برای بیمار موثر نباشد، در نهایت عمل جراحی برای او در نظر گرفته میشود. با توجه به مطالعاتی که در این باره انجام گرفته است، تنها ۷ درصد از افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک نیاز به جراحی داشتند.