
سوالات متداول در حوزه درد و کلینیک درد
لطفا ابتدا سوالات و پاسخ های زیر را بخوانید و اگر جواب خود را پیدا نکردید از ما بپرسید
از طریق فرم زیر در اسرع وقت به سوال شما جواب می دهیم.

سوالات رایج و متداول
درد ایجاد شده در هر فرد نشاندهنده آسیب است. آسیبهای وارد شده میتوانند دلایل مشخص یا غیر مشخص داشته باشند. دردهایی مشخص دردهایی است که علت آن را میدانید مانند تصادف. گاهی دردهای ایجاد شده دلیل مشخصی ندارند، بهطور مثال ممکن است کمردرد داشته باشید و این درد تا پای شما نیز انتشار یابد و دلیل مشخصی برای دردهای خود پیدا نکنید. گاهی برخی از دردها پس از انجام اعمال جراحی در افراد بروز میکنند.
پزشکان فوقتخصص درد قادر به درمان دردهای مزمن هستند. درد مزمن دردیست که بسته به نوع درد، بین سه تا شش ماه ادامه داشته باشد و بهبود پیدا نکند. در واقع اینگونه دردها حتی با مصرف داروهای مسکن نیز درمان نمیشوند.
متخصصین درد با چندین روش یا راهکار قادر به کنترل کردن دردهای مزمن هستند، اولین خط درمانی پزشکان، دارو درمانی است. پس از تجویز دارو، فرصتی به بیماران جهت بهبودی داده میشود، چنانچه دارو درمانی برای آنها تأثیرگذار نباشد، در کنار این نوع درمان آب درمانی، فیزیوتراپی، انجام برخی از ورزشها نیز به بیمار توصیه میشود.
در صورتی که بیمار همچنان درد داشته باشد، روشی دیگر، یعنی از طریق شبکه بلوکهای عصبی، دردها را کنترل میکنند که اصطلاحا نرو بلاک (nerve block) گفته میشود.
در کلینیک درد تمامی درمانها بهروش بسته و غیر تهاجمی انجام میگیرد تا افراد کمتر عملهای جراحی تهاجمی را انجام دهند. بهطور کلی هدف اصلی کلینیک درد این است که بیماران تا جای ممکن عمل جراحی را به تعویق بیندازند و درمان خود را بهصورت غیر تهاجمی و با تأثیرگذاری بالا انجام دهند.
بهطور مثال زمانی که برای درمان دیسک، عمل جراحی انجام میشود قطعاً آناتومی بدن بهم میریزد. پس از عمل نیز احتمال رفع شدن خطر وجود دارد، اما در اغلب مواقع دردهای ایجاد شده در افراد همچنان پس از عمل باقی میماند.
اکثر کسانی که به کلینیک درد مراجعه میکنند، افرادی هستند که از عمل جراحی انجام شده گلایه دارند و دردهای آنها همچنان برطرف نشده است. در این مواقع پزشک برای درمان اینگونه افراد، تزریقاتی را انجام میدهد تا درد بهبود یابد.
اگر افراد از همان ابتدا برای رفع مشکل خود به کلینیک درد مراجعه کنند، درمانهای تهاجمی مانند عمل جراحی به تعویق میافتد و در اغلب مواقع نیز دیگر نیاز به عمل جراحی وجود ندارد. افراد تنها با درمانهای غیر تهاجمی که در کلینیک درد صورت میگیرد، درمان میشوند و دردشان بسیار کاهش پیدا میکند.
افرادی که دردهای مزمن در قسمتهایی همچون موارد زیر را دارند:
- کمر
- پا
- لگن
- دست
- آرنج
- شانه
- قفسه سینه
- گردن
- سردرد های طولانی مدت
با شناخت رشته عصبی و بلوک کردن آنها دردهای ایجاد شده کاملاً کاهش پیدا میکنند. برای مثال بسیاری از مراجعه کنندگان مشکل عصب سه قلو در صورت دارند که یک طرف صورت آنها کاملاً درد میکند که با انجام روش بلوک عصب سه قلو صورت، دردها کاملاً برطرف میشوند.
همچنین برخی افراد به واسطه شغلی که دارند، مدام مشغول انجام فعالیتهای تکراری هستند. بهطور مثال کسانی که مداوم در حال بستهبندی یا پانچ کردن هستند، اینگونه افراد در قسمت دست خود دچار مشکلی به نام TENNIS ELBOW یا درد در ناحیه آرنج میشوند.
اگر این افراد به پزشک ارتوپد مراجعه کنند، قطعاً عمل جراحی برای آنها پیشنهاد میشود، در صورتی که با مراجعه به کلینیک درد و تنها با تزریق، مشکل ایجاد شده برطرف خواهد شد. پس از تزریق باید به مراقبتها و توصیههای پزشک توجه شود. بهطور مثال باید تا دو هفته از کار دست کشیده شود و داروهای تجویز شده نیز میبایست کامل مصرف شود.
در ابتدا پزشک معاینات فیزیکی را برای بیمار انجام میدهد. با توجه به معاینات فیزیکی که انجام میگیرد، دقیقاً محل درد مشخص میشود. زمانی که نقطه درد توسط پزشک مشخص میشود از بیمار MRI خواسته میشود.
پس از انجام آن روند درمان برای بیمار آغاز میکنند، ابتدا برای بیمار دارو درمانی، فیزیوتراپی و ورزش انجام میشود، اگر درد بسیار شدید باشد، مستقیماً بلوک عصب تجویز خواهد شد.
- دیسک کمر
- تنگی کانال نخاعی
- بیرون زدگی دیسک
- دردهای پهلو
- زانو درد
- مشکلات مربوط به لگن،
- مانند شکستگی دنبالچه
در این موارد ذکر شده، درد اغلب در پا نیز انتشار پیدا کرده و تیر میکشد که به این نوع دردها، دردهای رادیکولار یا تیرکشنده گفته میشود. بهطور مثال درد در پشت کمر تا پشت زانو و انگشتان پا انتشار پیدا میکند. تمامی موارد ذکر شده با انجام بلوک عصبی کاملاً برطرف خواهد شد.
پس از تزریق نیازی به هیچ مراقبت خاصی نیست، تنها پزشک از بیماران میخواهد سه روز الی یک هفته استراحت نسبی داشته باشند. حتی نیازی به استراحت مطلق در منزل نیست و میتوانند به محل کار خود بازگردند، اما باید مراقبت باشند و تا مدت کوتاهی کارهای سنگین انجام ندهند. بهطور مثال از بلند کردن وسیلههای سنگین خودداری کنند.
در قسمتی که سوزن وارد شده است، کمپرس گرم قرار دهند و دارو درمانی تا مدت معلوم برای بیماران تجویز میشود تا مشکل آنها بهطور کامل برطرف شود.
عمل جراحی باز در کل دنیا منسوخ شده است، تا جای ممکن عملهای جراحی بهصورت بسته انجام میگیرد. بهطور مثال برای انجام عمل کیسه صفرا در گذشته بهاندازه ۵ الی ۶ سانتیمتر شکم را پاره میکردند تا کیسه صفرا را خارج کنند، اما امروزه این عمل بهروش لاپاراسکوپی انجام میگیرد.
در واقع از طریق سوراخهای کوچکی، کیسه صفرا را خارج میکنند. بهطور کلی نحوه انجام عملها بهسمت بسته میرود تا کمترین مداخله در بدن انجام شود. هر بار که بدن باز میشود، آناتومی بدن بهم میریزد. بهخصوص افرادی که سن کمی دارند، انجام عمل جراحی بهروش باز برایشان توصیه نمیشود.
همچنین در روشهای نیمه تهاجمی جراحی و غیر تهاجمی دیگر نیاز به مراقبتهای خیلی خاص نخواهید داشت و دردها کنترل میشوند، همچنین از نظر هزینه نیز بسیار کمتر خواهد بود.