آندوسکوپی دیسک کمر
آندوسکوپی دیسک کمر چیست
امروزه هدف اصلی پزشکان درمانهای مؤثر و در عین حال بدون عارضه برای بیماران است. وقتی صحبت از جراحی میشود، بلافاصله در ذهن همه افراد درمانهای تهاجمی و کاملاً باز نقش میبندد. خوشبختانه با پیشرفتهایی که در حوزه پزشکی ایجاد شده است، تا جای ممکن انتخاب اغلب پزشکان، انجام روش درمانهای نیمه تهاجمی یا غیر تهاجمی است تا بیماران پس از درمان با عارضه و مشکلی در این رابطه مواجه نشوند.
آندوسکوپی دیسک کمر از آن دسته جراحیهای بسته است که بهعنوان درمان نیمه تهاجمی شناخته میشود و کاملاً با جراحیهای باز متفاوت است. دکتر محمد حسین دلشاد، فوق تخصص درد جهت درمان دیسک کمر برخی از بیماران، درمان آندوسکوپی دیسک کمر را با مهارت بالایی انجام میدهند. ما در این مقاله قصد داریم اطلاعات بیشتری در خصوص این نوع روش درمانی در اختیار شما قرار دهیم.
منظور از جراحی آندوسکوپی ستون فقرات چیست؟
این نوع جراحی که اصطلاحاً به آن ESS گفته میشود با استفاده از برشهای بسیار کوچک (کمتر از ۲ سانتیمتر) که در قسمت موردنظر زده میشود، لولهای باریک که در یک سر آن دوربین قرار گرفته، وارد قسمت برش زده شده میکنند.
در گذشته از این نوع روش درمان در قسمتهایی، مانند دستگاه گوارش برای بیماران به کار میبردند، اما امروزه بهدلیل پیشرفتهایی که در زمینه درمان وجود داشته است، جهت رفع دیسک کمر نیز برای برخی از افراد به کار میبرند. دوربینی که در انتهای لوله باریک قرار داده شده، این امکان را به پزشک میدهد که بهصورت بسته نمای داخل را مشاهده کند و اقدامات لازم بهدرستی انجام گیرد.
جراحی آندوسکوپی ستون فقرات، نوعی پیشرفته از درمانهای جراحی است که بهصورت نیمه تهاجمی برای بیماران انجام میگیرد.
از آنجایی که این نوع روش درمانی بهصورت باز انجام نمیشود، درد بسیار کمتر و بهبودی سریعتری را پس از انجام آندوسکوپی شاهد خواهند بود.
نکته مهم و با اهمیت این درمان این است که برخلاف عملهای جراحی باز که نیاز به بیهوشی عمومی دارند، در این روش میتوان با بیحسی موضعی، آندوسکوپی را برای بیمار انجام داد.در واقع بیماران مسن و افرادی که دارای بیماریهای زمینهای هستند و بیش از سایر افراد در معرض خطر قرار دارند، جراحی بسته دیسک کمر، قطعاً بهترین گزینه درمانی برای آنها خواهد بود.
روش درمانی ESS (جراحی آندوسکوپی اسپاین) را با روشهای درمانی دیگر اشتباه نگیرید
ممکن است برخی از افراد آندوسکوپی دیسک کمر را با روش درمانی، مانند لیزر دیسک ستون فقرات اشتباه بگیرند، اما باید این نکته را در نظر داشته باشند که این درمان، نوعی جراحی است که بهصورت بسته انجام میشود. قطعاً مزایایی که این روش درمانی نسبت به راهکارهای دیگر در این زمینه دارد، منجر به متفاوت شدن آن با سایر راهکارهای درمانی شده است که در ادامه مزایای آن را برای شما ذکر خواهیم کرد:
- بهدلیل استفاده از لولههای باریک و دوربینی که سر آن قرار گرفته است، نیازی به برشهای بزرگ که در عمل جراحی باز زده میشود، نخواهد بود. تنها برشهای بسیار کوچکی بهاندازه وارد کردن لوله در قسمت موردنظر زده میشود که قطعاً جراحت چندانی را مشاهده نخواهید کرد.
- از آنجایی که برشهای بسیار کوچکی برای بیمار زده میشود، به طبع خونریزی کمتری وجود خواهد داشت.
- برخلاف درمانهای باز و تهاجمی که بیمار ممکن است درد نسبتاً زیادی را تجربه کند، در آندوسکوپی دیسک کمر، بیمار درد بسیار کمتری را پس از جراحی تجربه خواهد کرد.
قطعاً بهدلیل آنکه اقدامی تهاجمی در این روش درمانی برای بیماران صورت نمیگیرد، سریعتر از روش درمانیهای دیگر بهبودی حاصل خواهد شد.
با وجود مزایای زیادی که این روش درمانی برای بیماران دارد، اما برای همه بیماران مانند افراد مبتلا به سرطان راهکار مناسبی نخواهد بود. در خصوص انتخاب بهترین روش درمان، پزشک ابتدا شرایط بیمار را در نظر میگیرد، سپس بهترین درمان را برای او انتخاب خواهد کرد
با مزایا و عارضههای آندوسکوپی دیسک کمر بیشتر آشنا شوید
این نوع جراحی همانند دیگر روشهای درمانی مزایا و خطراتی را دارد، اما نکتهای که در این رابطه وجود دارد این است که خطرات میتواند برای همه افراد نباشد و محدود به افراد خاصی شود که در این مواقع پزشک قبل از انجام هرگونه درمانی بررسیهای لازم را انجام میدهد، در صورتی که بیمار صلاحیت انجام این درمان را نداشته باشد، قطعاً راهکارهای دیگری برای او اندیشیده خواهد شد.
مزایایی که برای این نوع روش درمان در نظر گرفته شده است، شامل موارد زیر است:
- از آنجایی که برش کوچکی زده میشود، آسیب کمتری به پوست و بافت بدن بیمار وارد خواهد شد.
- خون بسیار کمتری از بدن بیمار خارج میشود و در نهایت بهبودی سریعتری را نسبت بهروش
- درمانیهای دیگر شاهد خواهد بود.
درمان طی یکساعت برای بیمار انجام میگیرد و پس از گذشت چند ساعت بیمار بهراحتی میتواند روی پاهای خود بایستد.
قطعاً تمامی این موارد سبب شده که پزشک برای بیمارانی که صلاحیت انجام آندوسکوپی را دارند، این روش درمانی را برای آنها برگزیند.
لیزر دیسک کمر؛ عمل دیسک کمر با لیزر یا PLDD
از آنجایی که اغلب افراد آشنایی کامل با لیزر دیسک کمر یا جراحی لیزر ستون فقرات یا PLDD ندارند، سوالات زیادی در خصوص این روش درمانی برای آنها ایجاد شده است. درمان کمردرد به روش لیزر دیسک به صورت جدی از سال ۲۰۰۰ در کشورهای پیشرفته، مانند آمریکا باب شده است و به جای برخی از جراحیهای باز ستون فقرات کاربرد دارد...
عارضههای آندوسکوپی دیسک کمر
تابهحال عارضه خاص و قابل توجهی از این روش درمانی مشاهده نشده است. تنها نکتهای که باید به آن توجه شود، انتخاب فوق تخصص درد با مهارت است که بهخوبی از عهده انجام جراحی بسته دیسک کمر بر بیاید.
همچنین افرادی که مشکلاتی از جمله سرطان، بیثباتی در ستون فقرات و سُرخوردگی مهرهها دچار هستند، انجام این درمان برای آنها مناسب نخواهد بود.
فرایند جراحی بسته دیسک کمر چگونه انجام میشود؟
اولین اقدامی که برای بیمار صورت میگیرد، استفاده از بیحسی موضعی است تا طی عمل بیمار هیچگونه دردی را احساس نکند. یک برش پوستی کوچک بهاندازه ۲ سانتیمتر یا کمتر برای بیمار زده میشود، سپس تروکار لولهای را از قسمت برش زده شده وارد میکنند.
لولهای که وارد میشود، به کوچکی عرض مداد است. بسته به شرایط بیمار و تشخیص پزشک به دو روش، آندوسکوپی دیسک کمر انجام میشود:
- اینترلامینار (از پشت ستون فقرات به بین دو لایه)
- ترانس فورامینال (از پشت یا طرفین ستون فقرات به مسیر عصبی)
دوربینی که بر سر لوله قرار گرفته است، تصاویر را بهخوبی در مانیتور نمایش میدهد. پزشک با استفاده از آن تصاویر، اقدامات لازم را برای درمان انجام میدهد. زمانی که عمل به پایان میرسد، دوربین و لوله تروکار آرام خارج میشود و برش زده شده با بخیه و پانسمان بسته خواهد شد.
مقایسه جراحی بسته با جراحی باز
در روش آندوسکوپی دیسک کمر، پزشک از ابزارهای تخصصی استفاده میکند و تنها با چند برش کوچک، جهت آنکه دید کامل به فضای داخل داشته باشد، ایجاد میکند. در واقع دوربینی وجود دارد که با استفاده از آن میتوانند دید کاملی نسبت به اقداماتی که طی عمل انجام میدهند، داشته باشند.
اما در روش قدیمی برخلاف روشهای نوین، برشهای بزرگی بر قسمت مورد نظر زده میشود. همچنین عضلات در ستون فقرات تحت تغییراتی قرار خواهد گرفت تا جراح فضای کافی برای اقدامات جراحی داشته باشد. در واقع این موارد سبب شده که انتخاب پزشکان و همه بیماران تا حد امکان جراحی بهروش بسته باشد.
چه کسانی کاندیدای مناسبی برای انجام آندوسکوپی ستون فقرات هستند؟
زمانی که برای رفع مشکلات دیسک کمر به پزشک مراجعه میکنید، قطعاً عمل جراحی را بهعنوان اولین گزینه درمانی برای شما انتخاب نخواهد کرد. ابتدا پزشک سعی بر این دارد که با استفاده از راهکارهای ساده، بیمار خود را درمان کند، قطعاً ابتدا درمانهایی نظیر تزریق به ستون فقرات، دارو درمانی و فیزیوتراپی را برای آنها در نظر میگیرد.
چنانچه بیمار به درمانهای اولیه همچون موارد ذکر شده پاسخ مثبتی ندهد و روند درمان در او مشاهده نشود، درمان حرفهایتری مانند آندوسکوپی ستون فقرات را برای بیمار انجام خواهد داد، اما نکتهای که در این خصوص وجود دارد این است که ابتدا باید بررسی شود که بیمار آیا کاندیدای مناسبی برای انجام چنین درمانی است یا خیر. بهطور کلی افرادی که برای انجام آندوسکوپی ستون فقرات کاندیدای مناسبی هستند با بیماریهایی از جمله موارد زیر تشخیص داده شدهاند:
- فتق دیسک از متوسط تا شدید
- آرتروپاتی مفاصل فاست
- سیاتیک
- تنگی نخاع
آندوسکوپی دیسک کمر چه مزایایی برای بیمار نسبت به درمانهای دیگر در بر خواهد داشت؟
همانطور که ذکر شد از آنجایی که این عمل جراحی بهصورت بسته برای بیماران انجام میگیرد، از مزایای بسیار زیادی برخوردار است که در ادامه برای شما ذکر خواهیم کرد:
- میزان موفقیت انجام این عمل بالای ۹۵ درصد است.
- احتمال ایجاد عفونت در بیماران کمتر از ۰.۰۱ درصد است.
- بهدلیل استفاده از دوربین HD در آندوسکوپی دیسک کمر، پزشک دید بهتری در قسمت آسیبدیده خواهد داشت.
- خطر خونریزی در بیمار وجود ندارد؛ چراکه برشی کوچکتر از دو سانتیمتر زده میشود.
- برخلاف اغلب جراحیها که باید بیهوشی عمومی انجام گیرد، در این روش جراحی بسته، تنها با استفاده از بیحسی موضعی عمل را برای بیمار انجام میدهند.
- اغلب بیماران پس از انجام عمل، دردی احساس نمیکنند.
- از آنجایی که آسیب جدی به بافت عضلات وارد نمیشود و مداخله بسیار کمی وجود دارد، عارضههای جدی و خطرناکی در بیماران مشاهده نشده است.
- هیچ بی ثباتی و عدم تعادل وجود ندارد؛ چراکه به قسمتهایی از ستون فقرات مانند رباطها و مفاصل هیچ آسیبی وارد نمیشود.
- زخم و بریدگی در این نوع عمل در بیماران وجود ندارد، در نهایت روند بهبودی بسیار بهتر از سایر درمانها خواهد بود.
- خطر عفونت در بیماران بسیار کم است؛ زیرا برش پوستی بهاندازه ۵ میلیمتر است و جراحت چندان و قابل توجهی را ایجاد نمیکند.
- در ناحیه ریشههای عصبی زخم کمتری وجود دارد.
- دو ساعت پس از اتمام عمل، بیمار قادر به راه رفتن بدون احساس هیچ دردی خواهد بود.
- نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست و بیمار میتواند ساعاتی پس از اتمام عمل جراحی بسته به خانه بازگردد.
- پس از چند روز میتوانند فعالیتهای روزمره خود را بدون هیچ مشکلی از سر بگیرند.
- پس از یک یا دو هفته میتوان به فعالیت شغلی خود بازگشت و پس از ۶ هفته قادر به انجام تمرینات ورزشی خواهند بود.
- اسکار و جراحت بسیار کمی را پس از عمل شاهد خواهند بود.
عوارض آندوسکوپی دیسک کمر
این روش درمانی کاملا ایمن است؛ اما میتواند عوارض احتمالی را به دنبال داشته باشد که به شرح زیر است:
- آسیب عصبی
- دیس استزی
- سندرم درد ناحیهای پیچیده
- پارگی دورال
- آسیب به روده
- هماتوم پسواس
- هماتوم اپی دورال
- بی ثباتی سگمنتال
در صورتی که در انتخاب پزشک خود دقت داشته باشید و به متخصص در این زمینه مراجعه کنید، عوارض احتمالی به حداقل خواهد رسید.
چه بیماریهایی با آندوسکوپی دیسک کمر درمان میشود
بسیاری از بیماریهایی که با این روش درمان میشود به شرح زیر است:
- تنگی فورامینال و تنگی کانال نخاعی
- دیسک بیرونزده
- سندرم جراحی ناموفق
- بیماری دژنراتیو دیسک
- درد سیاتیک
- اسپوندیلولیستزیس
- درد رادیکولار
- خارهای استخوانی
- آرتریت مفاصل فاست یا ستون فقرات
درمان کمردرد بدون جراحی
قطعا این امر زمانی امکانپذیر است که به پزشکی با مهارت در خصوص درمان دیسک کمر مراجعه کرده باشید. دکتر محمد حسین دلشاد؛ فوق تخصص درد با تبحر و تجربهای که در این زمینه دارد، قادر است که درمان دیسک کمر بدون جراحی را برای بیماران واجد شرایط انجام دهد....
زمان بهبودی و ریکاوری پس از انجام آندوسکوپی دیسک کمر چه مدت است؟
روند بهبودی در این نوع درمان بسیار سریعتر از سایر عملهای جراحی به سبک قدیمی است، از آنجایی که مداخله زیادی در این نوع روش درمانی انجام نمیگیرد، قطعاً بهبودی بسیار سریعتر حاصل میشود. اما نکتهای که در این رابطه وجود دارد این است که شما در چه زمینهای فعالیت میکنید؟
اگر شغل شما درمکانهایی مانند اداره و سایر مشاغل کمتحرک است، یک تا دو هفته پس از انجام درمان میتوانید مجدداً به کار خود بازگردید. افرادی که فعالتر بوده و مشغول به انجام فعالیتهایی مانند ورزشهای حرفهای هستند به ۴ تا ۶ هفته زمان نیاز دارند تا به بهبودی کامل دست یابند. در دوره نقاهت باید به یک نکتهای بسیار مهم یعنی انجام فیزیوتراپی توجه داشته باشید. انجام فیزیوتراپی به شما کمک میکند تا هرچه سریعتر به بهبودی خود دست یابید و هرچه زودتر بتوانید که فعالیتها را انجام دهید
چه مدتزمانی برای انجام آندوسکوپی ستون فقرات نیاز است؟
مدتزمان انجام این نوع عمل حدود یک ساعت است، پس از انجام عمل در اغلب مواقع بیماران درد زیادی را احساس نمیکنند. حتی نباید نگران بخیههای خود باشند؛ زیرا با استفاده از پانسمان پوشانده میشود. یکی از دغدغههای مهمی که افراد شاغل دارند، مدت زمان بهبودی است.روند بهبودی در هر فرد متفاوت است، اما بهطور کلی زمان زیادی نخواهد برد. با وجود اینکه بلافاصله پس از درمان قادر به حرکت هستید، اما بهتر است مدتی را استراحت کنید، اگر احساس خوبی داشتید و نیازی به استراحت نبود، میتوانید مجدداً فعالیتهای سابق خود را انجام دهید.
چرا مراقبتهای پس از آندوسکوپی دیسک کمر ضرورت دارد؟
پزشک متخصص جهت آنکه بیماران هرچه سریع دوره نقاهت خود را پشت سر بگذارند، چندین توصیه جهت مراقبتهای پس از عمل برای بیماران خواهد داشت. بیمار به یک فیزیوتراپیست ارجاع داده میشود تا او بهطور تخصصی و متناسب با شرایط هر فرد، برنامه مناسبی در اختیارش قرار دهد.تحتنظر او برنامهها در زمان مشخص شدهای جهت تسریع روند بهبودی برای بیماران انجام خواهد گرفت. نکته دیگری که باید در خصوص مراقبت پس از عمل به آن توجه داشته باشند، استفاده از کمربند طبی است تا از کمر محافظت کند و بتوانند فعالیتهای روزمره خود را انجام دهند.
پس از انجام فیزیوتراپی و گذشت مدتزمانی از عمل تحتنظر فردی متخصص تمرینات تقویتی برای عضلات کمر و شکم میبایست شروع شود. در صورتی که نکتهای اضافی در این مورد برای شخص خاصی وجود داشته باشد، متخصص درد ذکر خواهد کرد.
آیا میزان موفقیت آندوسکوپی دیسک کمر برای همه افراد بالا است؟
از آنجایی که این نوع عمل بهصورت بسته برای بیماران انجام میگیرد، بهطبع موفقیت بالا در حین عمل و عارضههای کمی را پس از عمل برای بیماران در پی خواهد داشت. نکتهای که در این رابطه باید به آن توجه شود، میزان مهارت پزشک متخصص است، اگر پزشک مهارت کافی در این زمینه داشته باشد، قطعاً میزان موفقیت برای همه افراد یکسان و بالا خواهد بود و از نتیجه درمان خود رضایت کامل خواهند داشت.
آیا انجام آندوسکوپی دیسک کمر درمانی گران قیمت است؟
اینکه بگوییم این نوع درمان گرانقیمت است یا خیر، درست نیست؛ چراکه باید دید شما را برای پاسخ به این سوال در نظر گرفت. اگر شما جز آن دسته از افرادی هستید که بهدنبال درمانی تأثیرگذار و در عین حال بسیار کم عارضه است، همچنین نقاهت کوتاهمدت را جهت بازگشت سریع به کار خود انتخاب میکنید، قطعاً پاسخ ما به این سوال منفی است و برای شما مقرونبهصرفه خواهد بود.
آیا انجام جراحی بسته دیسک کمر در کاهش و درمان کمردرد مؤثر است؟
بله، قطعاً انجام این نوع عمل بسته جهت کاهش و درمان کمردرد مؤثر واقع میشود. در گذشته اغلب جراحیهایی که بهصورت باز انجام میگرفت، در کاهش چنین عارضهای چندان مؤثر نبود.
آیا انجام جراحی بسته دیسک کمر در کاهش و درمان کمردرد مؤثر است؟
بله، قطعاً انجام این نوع عمل بسته جهت کاهش و درمان کمردرد مؤثر واقع میشود. در گذشته اغلب جراحیهایی که بهصورت باز انجام میگرفت، در کاهش چنین عارضهای چندان مؤثر نبود.
آیا پس از انجام آندوسکوپی ستون فقرات میتوانم به حمام بروم؟
بله، بلافاصله پس از آنکه به خانه باز میگردید، میتوانید استحمام کنید، اما نکتهای که در این رابطه وجود دارد این است که باید از گاز استریل ضدآب در قسمتی که عمل انجام شده، استفاده کنید تا مانع از خیس شدن قسمت موردنظر بشود. پس از استحمام، پانسمان قسمت جراحی شده باید برداشته و کاملاً خشک شود، سپس از گاز استریل جدید استفاده کنید. بهطور کلی تقریباً حدود ۲ هفته پس از عمل میتوانید همانند روال سابق استحمام کنید.
چه زمانی میتوانم مجدداً رانندگی کنم؟
پس از تسکین و بهبودی که معمولاً بین ۳ تا ۱۰ روز است، میتوانید بهراحتی رانندگی کنید. اگر قصد رانندگی برای سفرهای طولانی را دارید با بهمدت دو ماه صبر کنید.