کمردرد، یکی از شایعترین دردهاییست که همه افراد در طول زندگی خود ممکن است آن را تجربه کنند. این بیماری موجب ناراحتی و کاهش کیفیت زندگی فرد میشود و از همه مهمتر میتواند همه جنبههای زندگی بیمار را از جمله انجام فعالیتهای روزانه، شغل بیمار، ورزش کردن و حتی زندگی زناشویی را تحت تاثیر قرار دهد.
طبق مطالعات انجام شده در ایالت متحده، مشخص شده است که کمردرد پس از سرماخوردگی شایعترین علتی است که بیماران به پزشک مراجعه میکنند.
مطالعه دیگر بر این اساس بوده است، که از هر ۱۰ نفر، ۹ نفر در طول زندگی خود بهدلیل کمردرد به پزشک مراجعه میکنند. از آنجایی که کمردرد بیماری بسیار رایجی است، باید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید، در ادامه با ما همراه باشید.
درد ایجاد شده در کمر میتواند در هر فردی متفاوت احساس شود. بهطور مثال فردی ممکن است درد را به اشکال زیر تجربه کند:
گاهی ممکن است درد با خم شدن، بلند کردن وسیله، راه رفتن و.. بدتر شود یا به پاها امتداد یابد.
علل مختلفی میتواند منجر به کمردرد شود؛ اما موارد بسیار شایع، شامل موارد زیر است:
تنگی کانال نخاعی زمانی ایجاد میشود که ستون فقرات باریک شود. در نتیجه به نخاع و عصب نخاعی فشار زیادی وارد خواهد شد. تنگی کانال نخاعی بیشتر بهدلیل از بین رفتن دیسکهای بین مهره یا فشرده شدن ریشههای عصبی یا نخاع بهدلیل ایجاد خارهای استخوانی ایجاد میشود.
بلند کردن وسیلههای سنگین بهصورت مکرر میتواند منجر به کشیدگی عضلات و رباطها در کمر شود. اگر از نظر جسمی ضعیف باشید، فشار مداوم به پشت میتواند منجر به اسپاسم عضلانی شود.
آرتروز میتواند منجر به علائمی مانند احساس درد در کمر شود. از طرفی در برخی ممکن است بهدلیل آرتروز، تنگی کانال نخاعی نیز ایجاد شود.
دیسکها بهعنوان بالشتکی بین مهرههای ستون فقرات قرار گرفتهاند. دیسک میتواند منجر به بیرون زدگی یا پارگی شود و در نهایت روی عصب فشار بیاورد؛ اما گاهی ممکن است فرد دچار بیرون زدگی دیسک باشد و هیچ دردی را احساس نکند، در واقع همیشه اینطور نیست که منجر به درد شود.
نشستن در حالتی نامناسب بهصورت مکرر به واسطه شغلی که دارید، میتواند شروعکننده این درد باشد.
هر کسی ممکن است در هر سنی مبتلا به این عارضه شود، حتی در کودکان و نوجوانان نیز مشاهده میشود. عواملی که میتواند خطر ابتلا به کمردرد افزایش دهد به شرح زیر است:
با افزایش سن، در حقیقت در افراد بیش از ۳۰ یا ۴۰ سال، احتمال ایجاد آن بیشتر خواهد شد.
اضافه وزن فشار بیشتری را به کمر وارد میکند.
افرادی که ورزش نمیکنند و عضلات ضعیفی دارند، در آینده امکان ایجاد کمردرد وجود دارد.
برخی از انواع آرتروز و بیماریهای سرطانی میتواند در شروع این درد در کمر موثر باشد.
خطر ابتلا به کمردرد در افرادی که دچار افسردگی یا اضطراب هستند، بیشتر است.
این احتمال در افراد سیگاری نیز بیشتر است. در واقع سیگار کشیدن منجر به سرفه میشود، سرفه زیاد میتواند بیرون زدگی دیسک را بههمراه داشته باشد. علاوه بر این سیگار کشیدن جریان خون در ستون فقرات را کاهش داده و خطر افزایش پوکی استخوان را افزایش میدهد.
ابتدا پیشنهاد میشود، در صورت بروز این مشکل روشهای خانگی را برای تسکن کمردرد به کار گیرید، مانند استفاده از کمپرس یخ یا مصرف داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن میتواند موثر باشد. در صورتی که این موارد ذکر شده موثر نبود، جهت تشخیص علت ایجاد این مشکل باید به فوق تخصص درد، جراح مغز و اعصاب یا نورولوژیست مراجعه کرد. درمانهایی که میتواند در نهایت در نظر گرفته شود شامل موارد زیر است:
روشهای کم تهاجمی که ممکن است از سوی فوق تخصص درد انجام گیرد، تزریق بلوک عصبی است، که هم جنبه درمانی و هم جنبه تشخیصی دارد. در نهایت اگر هیچ یک از روشهای درمانی برای بیمار موثر نبود، ممکن است پزشک صلاح بداند که متناسب با شرایط بیمار نوعی عمل جراحی را انجام دهد.
اگر متخصص درد اینگونه تشخیص دهد که بیمار نیاز به عمل جراحی دارد، به روشهای کم تهاجمی بسته به شرایط بیمار اقدامات لازم را انجام خواهد داد. درمانهایی که بهصورت کم تهاجمی توسط پزشک انجام میگیرد ممکن است شامل آندوسکوپی دیسک کمر یا درمان دیسک کمر بدون جراحی و … غیره باشد.
جهت قوی نگهداشتن عضلات کمر و جلوگیری از هرگونه آسیب احتمالی راهکارهای زیر پیشنهاد میشود: