درمان کمردرد با آندوسکوپی دیسک کمر و دستگاه تحریک طناب نخاعی یا باتری SCS از روشهای درمانی موثر و نوین است. کمردرد از مشکلات شایعی است که اغلب افراد آن را تجربه کردهاند.
معمولا مواقعی که احساس درد در ناحیه کمر داریم، سعی میکنیم به روشهای خانگی درمان کنیم که در بیشتر مواقع نیز موفق میشویم.
اما برخی از دردها به قدری جدی است که حتما نیاز به رسیدگی و درمان توسط پزشک دارد تا شرایط برای شما بدتر نشود.
همانطور که خوب میدانید درمانی که برای هر بیمار در نظر گرفته میشود، بسته به علت درد مشخص میشود و نمیتوان یک نسخه مشخص برای درمان کمردرد همه افراد پیچید.
متخصص درد سعی بر این دارد که بیمار به روشهای غیر تهاجمی و حداقل تهاجمی درمان شود و نیازی به عمل جراحی برای درمان نداشته باشد.
دو نمونه از روشهای درمانی نوین که در حال حاضر برای کمردرد کاربرد دارد، درمان کمردرد بدون جراحی با آندوسکوپی دیسک کمر و دستگاه تحریک طناب نخاعی یا باتری SCS است.
در ادامه برای شما در خصوص این دو روش درمانی و اینکه برای چه افراد و در چه موقعی مناسب است، توضیحات بیشتری خواهیم داد.
درمان کمردرد با آندوسکوپی دیسک کمر چگونه است
همانطور که گفتیم یکی از روشهای درمانی که بسته به شرایط بیمار انجام میگیرد، آندوسکوپی دیسک کمر است. مواقعی که بیمار با خط اول درمانی یعنی با مصرف دارو و راهکارهای درمانی غیر تهاجمی بهبود پیدا نکند، در نهایت عمل بسته نیمه تهاجمی و موثر برای او در نظر گرفته میشود.
پروسه این جراحی از ابتدا به این صورت است که بیمار تحت بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی بسته به شرایطی که دارد، عمل آغاز میشود.
از آنجایی که این عمل جراحی به صورت بسته انجام میگیرد، پزشک تنها چند برش بسیار کوچک میزند تا امکان وارد شدن اندوسکوپ و سایر ابزارها برای عمل وجود داشته باشد.
پزشک با مشاهده مانیتور به خوبی از پروسه عمل آگاه است و قسمت داخلی بدن را به این صورت مشاهده میکند. در ادامه هر مشکلی که باعث علائم و فشار به عصب شده است برطرف خواهد شد.
پس از اتمام پروسه درمان، اندوسکوپ خارج میشود و محل برش بسته خواهد شد. از آنجایی که این عمل بر عکس عملهای جراحی باز نیاز به برش وسیعی ندارد، عوارض به مراتب کمتر است و همچنین روند بهبودی پس از درمان سریعتر خواهد بود.
چه بیماریهایی با آندوسکوپی دیسک کمر قابل درمان است؟
خوشبختانه بسیاری از بیماریهای مزمن که با روشهای غیر جراحی قابل درمان نبودهاند، با کمک آندوسکوپی دیسک کمر درمان میشود که چند مورد از این بیماریها به شرح زیر است:
تنگی کانال نخاعی یا تنگی فورامینال
- بیرون زدگی دیسک
- پارگی دیسک
- دژنراتیو دیسک
- درد ناشی از سیاتیک
- درد رادیکولار
- اسپوندیلولیستزیس
- و….
درمان کمردرد با دستگاه تحریک طناب نخاعی SCS
این روش درمانی نوین یکی دیگر از راهکارهای درمانی موثری است که توسط متخصص درد برای تسکین دردهای مزمن کاربرد دارد. نکتهای که وجود دارد این روش تنها زمانی به کاربرده میشود که دیگر روشهای غیر جراحی برای بیمار اثری نداشته باشد.
در بیشتر مواقع کاربرد این روش درمانی برای افرادی است که از درد ناحیه کمر به خصوص به دلیل سندرم ناموفق جراحی کمر رنج میبرند.
پروسه درمان به این صورت که طی دو مرحله برای بیماران انجام میگیرد، مرحله اول به صورت آزمایشی است و اگر مرحله اول نتایج موفقیتآمیزی داشته باشد، مرحله دوم انجام میگیرد.
برای شروع محل درمان بی حس میشود و چند سیم از طریق سوزن اپیدورال در فضای طناب نخاعی یا اپیدورال وارد بدن بیمار خواهد شد.
الکترودهایی که در انتهای سیم یا کابل قرار گرفته است، با امواجی که تولید میکند باعث توقف سیگنالهای درد میشود. بازخوردی که بیمار طی مرحله آزمایشی دارد به پزشک کمک میکند تا بداند برای کاشت دائمی چه اقدامی باید انجام دهد.
به طور کلی به این صورت که سیم به یک تحریککننده خارجی متصل میشود تا متوجه شوند که آیا این روش درمانی برای بیمار موثر است یا خیر.
در نهایت اگر کارایی قابل قبولی برای بیمار داشته باشد، در ادامه به صورت دائمی سیمها با کمک سوزن اپیدورال در فضای اپیدورال قرار میگیرد.
همچنین یک برش کوچکی زده میشود تا باتری نیز به طور دائمی در زیر پوست قرار گیرد و در نهایت سیم به باتری متصل خواهد شد.
همه چیز توسط بیمار تحت کنترل است و میتواند با استفاده از دستگاهی که به او داده شده است، باتری را در صورت نیاز روشن یا خاموش کند.
علاوه بر کمردرد چه بیماریهایی با استفاده از این روش، درمان میشود؟
همانطور که گفتیم دستگاه تحریک طناب نخاعی یا SCS معمولا زمانی به کار برده میشود که بیماران با هیچ روشی موفق به تسکین دردهای خود نبودهاند، به همین منظور معمولا برای چنین مشکلاتی کاربردی است:
- کمردرد پس از جراحی
- آراکنوئیدیت (التهاب دردناک عنکبوتیه)
- آسیب نخاعی
- درد قلب یا آنژین درمان نشده با روشهای دیگر
- درد مرتبط با اعصاب مانند نوروپاتی شدید دیابتی یا نوروپاتی مرتبط با سرطان، ناشی از پرتو درمانی یا شیمی درمانی
- سندرم درد منطقهای پیچیده
- درد پس از قطع عضو
- درد ایسکمیک (به دلیل کاهش جریان خون)