منظور از سندرم کتف صدا دهنده وضعیتی است که ساییده شدن، فشار استخوانها و بافت را در ناحیه کتف یا تیغه شانه هنگام بلند کردن و حرکت بازو احساس میکنید.
علائم ناشی از این عارضه میتواند برای فرد دردناک و قابل شنیده شدن باشد. این بیماری معمولا در افراد جوان و فعالی که حرکات تکراری بالای سر خود انجام میدهند رخ میدهد.
بهطور مثال در ورزشکارانی که مشغول به فعالیتهایی مانند وزنه برداری، بیسبال و شنا هستند احتمال ایجاد این عارضه بسیار بیشتر است.
دلایل احتمالی دیگر میتواند شامل مواردی از جمله شکستگی، تومور یا ضعف و آتروفی عضلانی باشد. بهطور کلی احتمالی ایجاد این عارضه زمانی افزایش پیدا میکند که مشغول فعالیتهایی از جمله استفاده زیاد از بازو، وضعیت بدنی نامناسب در حین فعالیتهای ورزشی یا حرکت نادرست مفصل باشید. با این حال وارد شدن یک ضربه ناگهانی نیز میتواند در ایجاد سندرم کتف صدا دهنده نقش داشته باشد.
علت ایجاد سندرم کتف صدا دهنده
این عارضه ممکن است به دلایل مشکلات استخوانی یا بافت نرم رخ دهد:
- استخوانها ممکن است از بدو تولد بد شکل باشند یا به دلیل شکستگی بد شکل شوند. احتمال دارد هنگامی که کتف خود را حرکت میدهید به استخوان بد شکل برخورد داشته باشد و باعث ساییدگی و در نهایت ایجاد صدا شود.
- بافتهای نرم شامل ماهیچهها و بورس میشود. ممکن است ماهیچههای بین کتف و قفسه سینه سفت، منقبض، ملتهب یا ضعیف شوند. در این حالت کتف نزدیک به قفسه سینه قرار میگیرد و در حین حرکت دادن بازو به شکل دردناکی به دندهها برخورد میکند.
- بورس کیسهای پر از مایع است که عملکردی مانند بالشتک دارد و باعث کاهش اصطکاک بین کتف و قفسه سینه یا بین کتف و ماهیچهها میشود.
گاهی اوقات ممکن است استخوان کتف باعث ساییده شدن و تحریک بورس شود. علائم مانند ساییده شدن یا صدا دادن از کتف به دنبال سندرم کتف صدا دهنده میتواند به دلیل التهاب بورس، عدم کاهش اصطکاک توسط بورس و… ایجاد شود.
بیشتر بخوانید: علت درد کتف
از مشکلات احتمالی که باعث ایجاد این عارضه میشود به شرح زیر است:
- انجام فعالیتهای تکراری مانند بالا بردن دست برای پرتاب توپ
- انجام تکنیکهای ورزشی به صورت نادرست، مانند تمرین بیش از حد یا شروع ورزش بدون گرم کردن
- وضعیت بدنی نادرست
- ضعف در ناحیه شانه
- سفتی عضلات درد ناحیه قفسه سینه، شانه، گردن یا کتف
- مشکلات ناحیه گردن و مفاصل شانه
- آسیب عصبی در ناحیه شانه
- التهاب ماهیچهها یا بورس
- شکستگیهای درمان نشده در ناحیه دندهها یا کتف
معمولا پروسه درمان و بهبود این بیماری بین ۳ تا ۶ ماه به طول میانجامد؛ اما در برخی از افراد پس از گذشت چند هفته بهبودی احساس میشود. بهطور کلی زمان بهبودی بسته به شدت بیماری، علت و سطح آمادگی جسمانی هر فرد متفاوت است.
چه علائمی دارد و چگونه احساس میشود؟
فرد مبتلا به این عارضه ممکن است چنین علائمی را تجربه کند:
- احساس درد در کمر یا بالای شانه هنگام بالا بردن بازو از بالای سر یا بالا انداختن شانه
- احساس ضربه، ساییده شدن یا شنیدن صدایی در ناحیه کتف هنگام بلند کردن بازو
- احساس ضعف در بازو
- بیرونزدگی یک قسمت از کتف
- مشکل در انجام بالای سر با دست به دلیل احساس درد یا ضعف در ناحیه بازو
- متوجه احساس تفاوت بین حرکت کتف دردناک و سالم
مطالب مرتبط: علت درد بین دو کتف
سندرم کتف صدا دهنده چگونه تشخیص داده میشود؟
هنگام مراجعه به پزشک ابتدا معاینات فیزیکی برای شما انجام میگیرد و در خصوص سوابق پزشکی شما سوال میکند. در ادامه برای تایید تشخیص خود و رد سایر دلایل احتمالی از شما خواسته میشود که عکسبرداری از ناحیه دردناک انجام دهید تا ارزیابی به طور دقیق انجام گیرد.
آیا میتوان پیشگیری کرد؟
نکاتی که میتوانید برای جلوگیری رعایت کنید به شرح زیر است:
- باید حالت خوب و صافی داشته باشید و از خمیده کردن بدن خود خودداری کنید.
- باید قدرت را در ناحیه عضلات کتف و شانه حفظ کنید.
- دقت داشته باشید تکنیک تمریناتی که نیاز مکرر به بالای بردن بازو دارند، به طرز صحیح انجام دهید.
چه راهکارهای درمانی دارد؟
خوشبختانه سندرم کتف صدا دهنده با راهکارهای غیر جراحی از جمله اصلاح فعالیتها، استراحت، داروهای ضد التهابی درد، فیزیوتراپی و تزریق استروئید بهبود پیدا میکند.
تنها در موقع نادر اگر با چنین روشهای درمانی بهبود پیدا نکند یا علائم بدتر شود، ممکن است نیاز به عمل جراحی برای درمان داشته باشید.
در صورتی که بیمار نیاز به عمل جراحی داشته باشد، پس از گذشت مدتی باید در جلسات توانبخشی شرکت کنید تا در نهایت منجر به بازگشت قدرت، انعطافپذیری و دامنه حرکتی شود.