ورم پشت زانو یکی از مشکلات شایعی است که ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود. این عارضه میتواند به دنبال یک آسیب ساده تا مشکلات جدیتر مانند بیماریهای مزمن ایجاد شود.
معمولا اطلاعات زیادی در خصوص دلایل احتمالی ایجاد این عارضه در دسترس نیست؛ اما ما در این مقاله بهطور کامل در خصوص موارد احتمالی میپردازیم.
چه علائمی دارد؟
علائم متفاوتی که به دنبال این عارضه تجربه میکنید به شرح زیر است:
- تورم در پشت زانو یا کل زانو وجود دارد.
- ممکن است درد را تنها در زانو احساس کنید یا در قسمتهای دیگری از جمله ساق پا و پایینتر وجود داشته باشد.
- اگر عصب تیبیال تحت تاثیر قرار گرفته باشد، احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی دارید، گاهی علاوه بر زانو به قسمت پایینتر نیز سرایت کرده است.
- تغییراتی در رنگ پوست از جمله قرمزی یا کبودی شاهد هستید.
بررسی دلایل احتمالی در ایجاد ورم پشت زانو
مواردی که میتواند در ایجاد این عارضه نقش داشته باشد به شرح زیر است:
کیست بیکر
منظور از کیست بیکر تجمع مایعاتی در مفصل زانو است که میتواند باعث تجمع در پشت زانو شود. معمولا این عارضه به دنبال آرتریت یا آسیب به غضروف زانو رخ میدهد و منجر به افزایش تولید مایع میشود.
بیمار در این مواقع احساس سفتی در ناحیه زانو دارد، این حالت ممکن است در حین فعالیت یا حتی استراحت بیمار درد داشته باشد.
اغلب بیماران نمیتوانند زانوی آسیب دیده خود را خم کنند؛ چرا که مایع تجمع یافته در پشت زانو مانع خم کردن می شود. اگر مایع زیادی پشت زانو قرار گرفته باشد، به صورت تودهای شکل میشود، اعصاب و سایر ساختارهای پشت زانو را تحریک میکند.
آنوریسم پوپلیتئال
این عارضه اتساعی غیر طبیعی شریان پوپلیتئال است که در پشت زانو قرار گرفته است. زمانی که شریان بزرگ میشود باعث عوارض متعددی برای بیمار خواهد شد.
معمولا این بیماری علائم قابل توجهی ندارد و ممکن است شما به آن مبتلا باشید و از این عارضه آگاهی نداشته باشید. آنوریسمی که کمتر از دو سانتیمتر باشد، خطری ندارد؛ اما بیش از آن نیاز به بررسی و پیگیری خواهد داشت. این مورد نیز یکی از دلایل احتمالی در ایجاد ورم پشت زانو است.
ترومبوز ورید عمقی (DVT)
ترومبوز ورید عمقی (DVT) زمانی ایجاد میشود که لخته خون در وریدهای بزرگ اندامهای بدن ایجاد شود. این عارضه میتواند باعث ایجاد درد، تورم در پشت زانو، ساق پا یا ران پای شما شود؛ اما گاهی هیچ علائمی ایجاد نمیکند.
عواملی از جمله سرطان، استراحت مطلق پس از جراحی، چاقی، بارداری و مصرف داروهای جلوگیری از بارداری میتواند احتمال ایجاد این عارضه را افزایش دهد.
کشیدگی یا پارگی رباطها
در صورتی که آسیبی به رباطهای زانو به دلایل مختلفی از جمله حوادث یا آسیبهای ورزشی وارد شود، احتمال ایجاد درد و ورم در پشت زانو وجود دارد. به طور مثال پارگی رباط صلیبی قدامی (ACL)، رباط صلیبی خلفی (PCL) و… از جمله این موارد است.
التهاب مفاصل
برخی از بیماریهای التهابی مانند روماتیسم مفصلی و آرتروز باعث ایجاد عوارضی از جمله تورم در قسمتهای مختلفی از زانو از جمله پشت زانو میشود.
عفونت
عفونت مفصل زانو یا بافت اطراف آن میتواند منجر به تورم و درد شدیدی شود. در صورتی که عفونت وجود داشته باشد احتمال ایجاد تب و دیگر علائم عفونت وجود خواهد داشت.
چه راهکاری برای پیشگیری از ورم پشت زانو وجود دارد؟
نکته مهمی که برای جلوگیری از این عارضه وجود دارد این است که باید تغذیه سالم داشته باشید، به طور منظم ورزش کنید و وزن نرمالی داشته باشید تا بتوان از تورم و درد پشت زانو جلوگیری کرد.
هر زمان که کفشهای شما کهنه شد باید به فکر کفش جدیدی باشید، استفاده از کفشهای غیراستاندارد و کهنه میتواند مشکلات زیادی در قسمتهایی از جمله پا، مچ پا، ستون فقرات، لگن و… ایجاد کند.
استفاده از ضد التهابهای طبیعی از جمله روغن ماهی، زردچوبه، بروملین و… به بهبودی و جلوگیری از التهاب تا حد زیادی کمک میکند.
چه روشهای تشخیصی وجود دارد؟
متخصص درد برای تشخیص علت تورم پشت زانو از چنین روشهایی کمک میگیرد:
معاینه فیزیکی
ابتدا زمانی که به پزشک مراجعه میکنید، معاینات فیزیکی را انجام میدهد تا مواردی از جمله اندازه، شکل و حساسیت ناحیه تورم مورد بررسی قرار گیرد.
تصویربرداری
در ادامه در صورت نیاز برای تایید تشخیص خود از روشهای تصویربرداری از جمله MRI، سونوگرافی یا اشعه ایکس برای تشخیص مشکلات داخلی زانو کمک میگیرند.
آزمایش خون
اگر پزشک لازم بداند برای بررسی عفونت یا شرایط التهابی انجام آزمایش خون را نیز برای شما توصیه میکند.
ورم پشت زانو چه درمانی دارد؟
بسته به اینکه چه مشکلی باعث تورم در پشت زانو شده است، روشهای درمانی متفاوتی وجود دارد. در ادامه روشهای درمانی احتمالی که به شما پیشنهاد میشود به شرح زیر است:
درمان خانگی
- باید به اندازه کافی استراحت داشته باشید، به این معنی که از فعالیتهای شدیدی که منجر به تشدید وضعیت شما میشود خودداری کنید.
- برای کاهش التهاب و تورم میتوانید از کمپرس سرد یا یک بسته یخ کمک بگیرید و روی ناحیه دردناک و متورم قرار دهید.
- برای کاهش تجمع مایع در ناحیه متورم شده پاهای خود را بالا نگه دارید.
درمان دارویی
شما نباید بدون تجویز پزشک خودسرانه دارویی مصرف کنید. پزشک با توجه به وضعیت شما داروی مناسبی را تجویز خواهد کرد. معمولا داروهای مسکن و ضد التهاب برای شما تجویز میشود. در مواقعی که عفونت عامل ایجاد تورم باشد، آنتی بیوتیک تجویز خواهد شد.
فیزیوتراپی
تمرینات تقویتی و حرکتی که فیزیوتراپیست برای شما در نظر میگیرد به افزایش دامنه حرکتی و بهبود عملکرد زانو کمک خواهد کرد.
درمانهای تخصصی
در صورتی که منشا تورم مشکلی جدی و تخصصی باشد، پزشک بسته به شرایط بیمار بهترین روش درمانی تخصصی را در نظر میگیرد.
به طور مثال اگر کیست بیکر عامل ایجاد آن باشد، باید مایعات از کیست بیکر تخلیه شوند. همچنین در مواردی که پارگی رباط یا آسیبهای شدید رخ داده باشد، نیاز به جراحی دارید.