انواع سردرد

با انواع سردرد و تفاوت آنها با یکدیگر آشنا شوید

سردرد یکی از رایج‌ترین مشکلاتی است که در بین افراد ایجاد می‌شود و به‌دلایل مختلفی می‌تواند در بین افراد به وجود بیاید که علت و تشخیص دقیق آن توسط فوق تخصص درد مشخص می‌شود. به‌طور کلی هر نوع دردی که در ناحیه سر و صورت ایجاد شود، به‌‌عنوان سردرد شناخته می‌شود.

سردرد می‌تواند گاهی خفیف و گاهی شدید باشد. اگر این عارضه شدید باشد، قطعا انجام فعالیت‌های روزمره مختل می‌شود و به بررسی و درمان‌های جدی نیاز دارد.

سردرد انواع مختلفی دارد، اگر مایل هستید که بدانید دچار کدام نوع شده‌اید، در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات لازم را در این خصوص در اختیار شما قرار دهیم:

آشنایی با انواع سردرد

همانطور که گفته شد، سردرد انواع مختلفی دارد که به شرح زیر است:

  • سردرد میگرنی
  • سردرد تنشی
  • سردرد کلاستر (خوشه ای)
  • سردرد ناشی از سینوزیت

در ۷۰ درصد از مواقع از نوع تنشی است و به‌‌عنوان شایع‌ترین انواع سردرد شناخته می‌شود.

سردرد تنشی

علت اصلی ایجاد این نوع سردرد انقباض عضلات سر و صورت است. این انقباضات می‌تواند دلایل مختلفی از جمله موارد زیر داشته باشد:

  • خستگی
  • استرس
  • افسردگی
  • اضطراب

سردرد تنشی می‌تواند در طول روز فرد را درگیر کند. احساس درد در سر، پیشانی و حتی پشت سر ممکن است وجود داشته باشد. گاهی بیمارانی که به فوق تخصص درد مراجعه می‌کنند دردهای خود را اینگونه گزارش می‌دهند که وزنه‌ای سنگین روی سر خود احساس می‌کنند.

در واقع به‌دلیل احساس درد دور سر، فرد احساس سنگینی روی سر خود دارد. همچنین گاهی اوقات ممکن است درد در همه محدوده سر ایجاد شود. این نوع سردرد برعکس میگرن بدون هیچ علائم دیگری مانند تهوع است.

سردرد

سردرد میگرنی

با وجود اینکه میگرن تنها ۱۶ درصد شایع است؛ اما، اغلب افراد با آن به خوبی آشنایی دارند. بیمارانی که دچار این نوع سردرد هستند همیشه اینگونه بیان می‌کنند که تمایل دارند در محیطی آرام بخوابند و استراحت کنند.

معمولا تنها در یک طرف سر (یک طرف کل صورت) درد ایجاد می‌شود؛ اما می‌تواند دو طرف سر را نیز درگیر کند. دلایل مختلفی منجر به این نوع سردرد می‌شود؛ اما «نورووسکولار» اصلی‌ترین عاملی است که در ایجاد سردرد میگرنی نقش داد.

نورووسکولار از دو جز مهم تشکیل شده که این دو جز منجر به سردرد میگرنی می‌شود. نورو، جز عصبی است  و به واسطه افسردگی ایجاد می‌شود، قسمت وسکولار نیز به این دلیل تشکیل می‌شود که تنگی و گشادی عروقی می‌تواند علت ایجاد این نوع سردرد باشد.

علائم همراه این نوع سردرد شامل تهوع و فونوفوبی (بیزاری از محل‌های شلوغ) داشته باشد. این نوع سردرد در بین خانم‌ها نسبت به آقایان بسیار شایع‌تر است، در واقع آمارها نشان می‌دهد که سردرد در خانم‌ها سه برابر بیشتر از آقایان ایجاد می‌شود.

عوامل شروع کننده سردردهای میگرنی:

  • نورهای فلاشینگ مانند نورهای ویترین مغازه
  • برخی از مواد غذایی مانند پنیر، کافئین و ادویه‌جات
  • بوهای تند
  • استرس
  • در خانم‌ها عادت ماهیانه یا قاعدگی می‌تواند علت شروع سردرد باشد.

افرادی که دچار این نوع سردرد هستند باید بدانند که از چه نوع غذاهایی باید خودداری کنند یا می‌بایست خواب منظمی داشته باشند. همچنین حالتی که از بیماران دچار سردرد میگرنی گزارش شده به این صورت است هنگامی که صبح از خواب بیدا می‌شوند حال خوبی را تجربه نمی‌کنند و در نهایت دچار سردرد میگرنی می‌شوند.

یشتر بخوانید: سردرد سرویکوژنیک

درمان سردرد

سردردهای کلاستر (خوشه ای)

این نوع سردرد به گونه‌ای است که اطراف چشم در یک طرف سر اتفاق می‌افتد. خوشبختانه شیوع کمی در بین افراد دارد و خوش‌خیم است. در واقع شیوع این بیماری تنها یک دهم درصد است؛ اما، از شدیدترین انواع سردرد شناخته می‌شود.

برخلاف سردردهای تنشی که به‌صورت خفیف تا متوسط ایجاد می‌شود، سردردهای کلاستر بسیار شدید است. نکته‌ای که در خصوص این نوع سردرد وجود دارد این است که انقدر این نوع سردرد شدید است که ممکن است بیمار افکار خودکشی هنگام درد داشته باشد.

سردردهای کلاستر می‌تواند ارتباطی با برخی از تومورها مانند هیپوفیز داشته باشد. به همین جهت اگر پزشکی به این نوع سردرد مشکوک باشد، انجام MRI را به بیمار توصیه می‌کند تا این موارد بررسی شود.

این نوع سردرد معمولا یکطرفه است. در واقع چشم آن طرفی که دچار درد شده است، کوچک‌تر، دچار اشک‌ریزی یا پلک دچار افتادگی می‌شود. گاهی ممکن است هیچ یک از این علائم نیز وجود نداشته باشد.

احساس بی‌قراری و اضطراب نیز می‌تواند از علائم این نوع سردرد باشد. سردرد کلاستر در آقایان شایع‌تر است و تا سه برابر بیشتر از خانم‌ها مشاهده می‌شود. سردرد کلاستر به شکلی است که حداکثر یک بار در روز ایجاد می‌شود و اگر ایجاد شود بین نیم ساعت تا سه ساعت فرد را درگیر می‌کند.

سردرد ناشی از سینوزیت

در این نوع سردرد دقیقا در قسمتی که سینوزیت‌ها یعنی اطراف چشم‌ها و اطراف بینی ایجاد می‌شود و به‌صورت ناگهانی و حساسیتی است، در واقع یعنی اگر در قسمت‌های سینوزیت که دست بزنید احساس درد در این قسمت‌ها تشدید می‌شود.

نکته‌ای که در این خصوص وجود دارد این است که کسانی که دچار درد مزمن هستند، سردرد ندارد. در واقع کسانی که دچار سینوزیت حاد هستند، دچار سردرد می‌شوند.

۳ دیدگاه

    • سلام. باید نشانه‌های دیگر این سردرد نیز در نظر گرفته شود تا نوع سردرد مشخص شود.
      اما اکثرا دردی که پشت پلک و چشم‌ها هست، از علائم میگرن هست.

    • سردرد دو طرفه است یا یک طرفه؟
      اگر یک طرفه باشه میگرنه. میگرن در برخی مواقع ممکنه در یک طرف سر و در برخی مواقع در طرف دیگه بروز کنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *