اسپوندیلوز گردن؛ درمان ساییدگی مهرههای گردن
اسپوندیلوز گردن بیماری شایعی است که طی آن با افزایش سن، مفاصل و دیسکهای ستون فقرات گردن تحت تاثیر قرار میگیرند.
همچنین این بیماری به عنوان آرتریت یا آرتروز گردن شناخته میشود. اسپوندیلوز به دلیل ساییدگی غضروف و استخوانها ایجاد میشود.
با این حال که علت اصلی ایجاد این بیماری مرتبط با سن است؛ اما، میتواند توسط عوامل دیگری نیز ایجاد شود.
طبق تحقیقاتی که در خصوص این بیماری انجام گرفته است، در بیش از ۹۰ درصد افراد بالای ۶۰ سال، چنین مشکلی ایجاد میشود. برخی از افرادی که دچار این بیماری هستند، این علائم را تجربه نمیکنند.
مطالب مرتبط: دیستونی گردن
با این حال برای برخی از افراد میتواند منجر به درد مزمن، شدید و سفتی شود. آن دسته از افرادی که این علائم را دارند، قادر به فعالیتهای روزمره هستند.
علت ایجاد اسپوندیلوز گردن چیست
استخوانها و غضروفهای گردن مستعد ساییدگی و پارگی هستند که در نهایت میتواند منجر به اسپوندیلوز گردن شود. علل احتمالی این بیماری شامل موارد زیر است:
خارهای استخوانی
این رشد استخوانی به دلیل تلاش بدن جهت تقویت ستون فقرات است. این استخوان اضافی میتواند بر نواحی ستون فقرات مانند طناب نخاعی و اعصاب فشار وارد کند و در نهایت منجر به درد شود.
خشک شدن دیسکهای بین مهر
استخوانهای ستون فقرات دارای دیسکهایی بین مهره به صورت بالشتکهای ضخیم هستند که هرگونه فعالیت از قبیل چرخش را جذب و کنترل میکند.
مواد ژل مانندی که در داخل دیسک وجود دارد میتواند به مرور زمان خشک شود. چنین شرایطی باعث میشود که استخوانها یا مهرههای ستون فقرات بیشتر به یکدیگر ساییده شوند و حالت دردناکی را ایجاد کند.
فتق دیسک
امکان ایجاد ترکهایی در دیسک ستون فقرات وجود دارد که باعث نشت مواد داخلی به قسمت خارجی میشود. برای درمان این مشکل میتوانید مقاله تزریق دیسکوژل به کمر را مطالعه کنید.
این مواد داخلی میتواند روی نخاع و عصب فشار وارد کند و در نتیجه باعث ایجاد علائمی مانند بی حسی و درد در بازو شود.
آسیب وارد شدن
اگر گردن شما در مواقعی مانند سقوط یا تصادف اتومبیل دچار آسیبدیدگی شده است، امکان ایجاد این بیماری نیز وجود دارد.
احساس سفتی در رباط
رباط بافتی طنابی شکل دارد که استخوانهای ستون فقرات را به یکدیگر متصل میکند و میتواند با گذشت زمان سفتتر شود که در نهایت بر حرکت گردن تاثیرگذار خواهد بود. در این مواقع بیمار احساس سفتی در گردن خود دارد.
فعالیت بیش از حد در گردن
برخی به واسطه مشاغل یا فعالیتها، حرکات تکراری انجام میدهند یا اجسام سنگین بلند میکنند. این حالت میتواند فشار زیادی را به ستون فقرات وارد کند و در نهایت منجر به سایش و پارگی شود.
عامل خطر در ایجاد اسپوندیلوز گردنی چیست
افزایش سن، بزرگترین عامل در ایجاد این بیماری است. اسپوندیلوز گردن اغلب به دلیل تغییرات در مفصل گردن با افزایش سن ایجاد میشود.
مواردی مانند فتق دیسک، کم آبی بدن و خارهای استخوانی همگی به دلیل افزایش سن هستند. عواملی غیر از افزایش سن که میتواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد به شرح زیر است:
- آسیب وارد شدن به گردن
- فعالیتهای مکرر به دلیل بلند کردن اجسام سنگین
- نگه داشتن گردن در یک حالت به مدت طولانی
- عوامل ژنتیکی یا سابقه خانوادگی اسپوندیلوز گردن
- سیگار کشیدن
- اضافه وزن و بی تحرکی
اسپوندیلوز گردن چه علائمی دارد
اکثر افرادی که مبتلا به این بیماری هستند هیچ علائم قابل توجهی ندارند. در صورت ایجاد علائم ممکن است از خفیف تا شدید متغیر باشد. گاهی بهصورت ناگهانی و در برخی بهتدریج این بیماری ایجاد میشود.
درد در اطراف تیغه شانه از علائم رایج این بیماری است. برخی دیگر از درد در امتداد بازو و انگشتان دست خود شکایت دارند. درد ممکن است در این مواقع افزایش پیدا کند:
- ایستادن
- نشستن
- عطسه کردن
- سرفه کردن
- کج کردن گردن
یکی دیگر از علائم رایج این بیماری ضعف عضلانی است. ضعف عضلانی، بلند کردن بازو یا محکم گرفتن اجسام را دشوار میکند. سایر علائم به شرح زیر است:
- سفتی گردن که بدتر میشود.
- سردردهایی که در پشت سر ایجاد میشود.
- سوزن سوزن شدن یا بی حسی که بر شانهها و بازوها تاثیر میگذارد و گاهی در پاها نیز ایجاد میشود.
علائم کمتر رایج شامل عدم تعادل و از دست دادن کنترل مثانه یا روده است. این علائم نیاز به مراقبتهای فوری دارد.
نحوه تشخیص بیماری چگونه است
ابتدا برای تشخیص این بیماری هرگونه مشکلات دیگر از جمله فیبرومیالژیا رد میشود. همچنین از دیگر روشها به عنوان مثال آزمایش حرکت، استخوانها و عضلات آسیبدیده نیز استفاده میشود.
آزمایشهای تصویربرداری
در این روش اطلاعات دقیقی برای تشخیص به پزشک داده میشود. پزشک انجام برخی از آزمایشها را همچون موارد زیر توصیه میکند:
اشعه ایکس
این نوع عکسبرداری هرگونه ناهنجاری را مانند خار استخوان که نشاندهنده اسپوندیلوز گردن است، نشان میدهد. همچنین هرگونه مشکلات احتمالی سفتی گردن مانند تومورها، عفونت یا شکستگیها رد میشود.
سی تی اسکن
این روش تصویربرداری میتواند تصاویر دقیقی از استخوانها به نمایش بگذارد.
ام آر آی
اعصابی که تحت فشار باشد، با ام آر آی قابل شناسایی خواهد بود.
میلوگرافی
دارویی به کانال نخاعی تزریق میشود تا تصویربرداری با اشعه ایکس یا سی تی اسکن با جزئیات به نمایش گذاشته شود.
تست عملکرد عصب
پزشک ممکن است برای اینکه مطمئن شود سیگنالهای عصبی به درستی در عضلات منتقل میشود یا خیر، تستهای عملکردی عصبی را توصیه کنند:
- الکترومیوگرافی
- بررسی هدایت عصبی
اسپوندیلوز گردن چه درمانی دارد
درمان اسپوندیلوز گردن به شدت علائم بستگی دارد. هدف از تسکین درد توسط متخصص درد، کمک به فعالیتهای روزمره و جلوگیری از آسیب دائمی به نخاع است.
درمان دارویی
- داروهای غیر استروئیدی
- کورتیکواستروئیدها
- شل کنندههای عضلانی
- داروهای ضد تشنج
- داروهای ضد افسردگی
فیزیوتراپی
فیزیوتراپیست میتواند تمریناتی را برای کشش و تقویت عضلات گردن و شانه به شما آموزش دهد.
عمل جراحی
در صورتی که هیچ یک از روشهای درمانی ذکر شده موثر واقع نشد، ممکن است فضای بیشتری برای نخاع و ریشههای عصبی با انجام عمل جراحی نیاز باشد. جراحی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- رفع فتق دیسک یا خار استخون
- برداشتن بخشی از مهره
- و…