فیبرومیالژیا از آن دسته عارضههایی است که کمتر کسی نام این بیماری را شنیده و اطلاع کافی در رابطه با آن دارد. این بیماری نوعی اختلال همراه با درد گسترده اسکلتی عضلانی است و با علائمی مانند خستگی، تغییرات رفتاری، اختلال در خواب و حافظه مشخص میشود.
علائم ناشی از این بیماری معمولا پس از یک ضربه فیزیکی، جراحی، عفونت یا فشار روانی ایجاد میشود. اگر علائم ذکر شده را دارید یا دچار این بیماری شدهاید، در ادامه با ما همراه باشید تا هر آن چیزی که لازم است در اختیار شما قرار دهیم.
فیبرومیالژیا نوعی بیماری مزمن است، که باعث ایجاد چنین علائمی میشود:
از آنجایی که این موارد میتواند با علائم برخی از بیماریهای دیگر یکسان باشد، معمولا تشخیص این بیماری کار آسانی نیست. علاوه بر این هیچ آزمایش مشخصی برای تشخیص وجود ندارد. خوشبختانه با مصرف دارو یا تغییر سبک زندگی میتوان این بیماری را کنترل کرد و کیفیت زندگی را بهبود بخشید.
این بیماری علائم بسیاری دارد که در ادامه همه موارد را برای شما ذکر خواهیم کرد. علائم رایج این بیماری به شرح زیر است:
موارد کمتر شایعی که در بیماران مشاهده میشود به شرح زیر است:
احتمال ایجاد این بیماری در هر فردی و در هر سنی وجود دارد؛ اما، در اغلب مواقع در خانمها و در افراد بالای ۴۵ سال بیشتر ایجاد میشود.
علت دقیق این بیماری مشخص نیست. مطالعاتی که در خصوص فیبرومیالژیا انجام گرفته، مشخص شده است که این بیماری بهدلیل سیستم عصبی مرکزی در افراد ایجاد میشود.
همچنین عوامل پرخطری که میتواند که در ایجاد بیماری فیبرومیالژیا نقش داشته باشد به شرح زیر است:
افرادی که مبتلا به آرتریت روماتوئید، لوپوس، آرتریت نخاعی یا اسپوندیلیت آنکیلوزان هستند، بیشتر در معرض بیماری فیبرومیالژیا قرار دارند.
در گذشته پزشکان برای تشخیص این بیماری نقاط خاصی از بدن را معالجه میکردند تا متوجه شوند که هنگام فشار دادن بیمار چه میزان درد را احساس میکنند. بیمار باید حداقل در چهار قسمت هنگام لمس درد را احساس کند:
علاوه بر این، برای اینکه دیگر عوامل مورد بررسی قرار گیرد، فوق تخصص درد لازم میداند آزمایش خون از بیمار گرفته شود تا مواردی مانند عملکرد تیروئید، سرعت رسوب گلبول قرمز و… مورد بررسی قرار گیرد.
درمانهایی که برای این بیماری در نظر گرفته میشود:
مصرف دارو میتواند به کاهش درد فیبرومیالژیا و بهبود روند خواب کمک کند. داروهایی که برای بیماران در نظر گرفته میشود به شرح زیر است:
مسکنهای بدون نسخه میتواند برای این دسته از افراد موثر باشد.
برخی داروهای ضد افسردگی ممکن است به کاهش درد و احساس خستگی مرتبط با فیبرومیالژیا کمک کند. گاهی ممکن است پزشک برای اینکه بیمار خواب راحتتری داشته باشد، داروی شل کننده عضلانی تجویز کند.
داروهای ضد تشنج که برای درمان این بیماری در نظر گرفته شده، در اغلب مواقع در رفع بسیاری از دردها مفید و کارساز است.
علاوه بر مصرف دارو راهکارهای دیگری برای درمان وجود دارد که به شرح زیر است:
فیزیوتراپیست تمریناتی را به شما آموزش میدهد که به قدرت، انعطافپذیری و استقامت شما کمک میکند.
یک متخصص کاردرمانی میتواند به شما کمک کند تا فعالیتهای خود را به گونهای انجام دهید تا فشار کمتری روی بدن شما ایجاد شده باشد.
صحبت با مشاور این باور را در بیمار ایجاد میکند تا به تواناییهای خود باور داشته باشد. همچنین راهکارهایی جهت مقابله با موقعیتهای استرسزا به شما پیشنهاد خواهند داد.
باید به نکاتی جهت مراقبتهای خانگی برای کنترل و درمان این بیماری در نظر داشته باشید:
یک برنامه برای جلوگیری از ایجاد فشارهای روحی برای خود در نظر داشته باشید، باید تکنیکهای کنترل استرس مانند تمرین تنفس عمیق یا مدیتیشن را انجام دهید.
خستگی یکی از علائم مهم فیبرومیالژیا است، به همین جهت یک خواب خوب و با کیفیت بسیار ضروری است. باید عادت کنید که در زمان مشخصی، خواب کافی داشته باشید.
در ابتدا ممکن است ورزش منجر به افزایش درد در شما شود؛ اما اگر بهطور منظم تمرینات ورزشی را انجام دهید، به تدریج علائم ناشی از این بیماری کاهش خواهد یافت. تمریناتی که به شما پیشنهاد میشود، شامل پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری و انجام تمرینات ایروبیک است.
در خصوص تمرینات ورزشی با مربی ایروبیک مشورت کنید. انجام حرکات کششی و قرارگیری وضعیت خوب بدنی برای شرایط شما بسیار مفید است.
حتی در روزهایی که درد ندارید و حال خوبی دارید، نباید بیش از حد فعالیت داشته باشید؛ چراکه، در روزهای دیگر اثرات این فعالیتهای بیش از اندازه را متوجه خواهید شد. بنابراین، زمانی که به شما گفته میشود فعالیتهای بیش از اندازه نداشته باشید، به این منظور است که نباید در روزهایی که حتی مشکلی ندارید، فعالیت بیش از حد داشته باشید.
منظور از سبک زندگی سالم است که باید غذاهای سالم بخورید و از دخانیات دوری کنید. همچنین مصرف کافئین خود را محدود کنید. با رعایت این نکات ساده میتوانید یک زندگی سالم و بدون مشکل داشته باشید.
برای افرادی که مبتلا به این بیماری هستند، رژیم غذایی مناسبی در نظر گرفته شده که به شرح زیر است:
مواردی مانند بادام، لوبیا، بلغور، جو دو سر، آووکادو و… حاوی مقادیر زیادی از فیبر هستند، با این حال قند زیادی نیز ندارند. این موارد میتواند انرژی مورد نیاز بیمار را در طول روز تامین کرده و به رفع علائم خستگی این بیماری کمک کند.
بر اساس مطالعهای که در این خصوص انجام گرفته، مشخص شده است که حساسیت به گلوتن میتواند در شدت بیماری فیبرومیالژیا نقش مهمی داشته باشد. بر همین اساس حذف مواد غذایی حاوی گلوتن از رژیم غذایی میتواند درد را در بیماران کاهش دهد. در نهایت برای کاهش التهاب نیز بسیار موثر است.
تحقیقات نشان داده است که حذف مواد افزودنی از رژیم غذایی مانند آسپارتام و مونو سدیم گلوتامات علائم درد را تا حد زیادی کاهش میدهد.
در عوض مواردی مانند مغزیجات میتواند به بهبود علائم این بیماری کمک کند. در واقع این موارد حاوی ریزی مغذی و مواد معدنی زیادی هستند که برای عملکرد سلول و بیماری فیبرومیالژیا بسیار مفید است.