دیستونی گردن از بیماریهای نادر بوده و به گونهای است که عضلات گردن به صورت غیر ارادی منقبض میشود و حالت غیر طبیعی میگیرد.
این وضعیت دردناک باعث میشود که سر به یک طرف بچرخد. این عارضه منجر به حرکات پیچشی در ناحیه سر و گردن میشود. شدت دیستونی گردن برای هر فرد تفاوت دارد، برای بعضی از افراد میتواند بسیار دردناک و ناتوانکننده باشد.
امکان ایجاد این بیماری در هر سنی وجود دارد؛ اما بیشتر در افراد میانسال رخ میدهد، همچنین در خانمها بیشتر از آقایان است.
علت مشخصی برای این عارضه وجود ندارد و هنوز هیچ درمانی برای آن در نظر نگرفتهاند؛ اما خوشبختانه میتوان علائم را تا حد زیادی کنترل کرد. لازم به ذکر است که به دیستونی گردن «تورتیکولی اسپاسمودیک» نیز گفته میشود.
دیستونی گردن چه علائمی ایجاد میکند؟
درد از شایعترین علائم ناشی از این بیماری است. عضلاتی که به دنبال این بیماری در ناحیه گردن منقبض میشود باعث می شود که سر به جهتهای مختلف بپیچید که به حالتهای زیر است:
- گوش به سمت شانه
- چرخش چانه به سمت شانه
- چانه به سمت بالا
- قرار گرفتن چانه به سمت پایین
شایعترین نوع پیچ خوردگی به طوری است که چانه به سمت شانه کشیده میشود. برخی از افراد ممکن است حالتهای غیر طبیعی سر را نیز تجربه کنند.
بسیاری از افراد که دیستونی گردن دارند، گردن دردی را تجربه میکنند که به شانهها نیز سرایت میکند. چنین اختلالی منجر به سردرد نیز میشود. این درد میتواند برای بسیاری از افراد ناتوانکننده و غیر قابل تحمل باشد.
علت ایجاد عارضه
در اغلب مواقع دلیل مشخصی برای این بیماری وجود ندارد؛ اما از علل احتمالی میتوان به این موارد اشاره کرد:
- مشکل روانی
- اختلالات عصبی از جمله پارکینسون
- داروهای مسدود کننده دوپامین از جمله داروهای ضد روانپریشی
- آسیب به شانه، گردن یا سر
- جهش ژنتیکی
در بعضی از افراد دیستونی گردن از همان ابتدای تولد وجود دارد و در برخی دیگر، شرایط محیطی میتواند در ایجاد این مشکل تاثیر گذار باشد.
شرایط خطرساز
لازم به ذکر است که این دسته از افراد نیز بیشتر در معرض این بیماری قرار میگیرند:
- افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند.
- افرادی که بین ۴۰ تا ۶۰ سال هستند.
- خانمها دو برابر آقایان به این عارضه مبتلا میشوند.
بیشتر بخوانید: علت خشکی و سفتی گردن
راهکارهایی برای تسکین درد
همانطور که گفتیم درد از مهمترین علائم این عارضه بوده که شرایط را برای بیمار طاقتفرسا میکند. به همین جهت راهکارهایی برای تسکین درد این دسته از افراد در نظر گرفته شده است:
سم بوتولینوم
درمان اولیهای که برای تسکین درد در نظر میگیرند، تزریق بوتاکس یا سم بوتولینوم در عضلات گردن هر ۱۱ الی ۱۲ هفته است. تزریق این دارو میتواند منجر به بیحرکتی اعصاب در عضلات گردن شود.
گزارشها مبنی بر آن است که درد و سایر علائم ناشی از این بیماری را تا حد زیادی تسکین میدهد.
درمان دارویی
چندین داروی موثر برای تسکین علائم این عارضه گزارش شده که چند نمونه از این موارد را برای شما ذکر خواهیم کرد:
- آنتی کولینرژیکها
- دوپامینرژیکها
- داروهای ضد تشنج
- و…
پزشک متخصص درد شرایط شما را در نظر میگیرند و بهترین روش درمانی و دارو را برای شما تجویز خواهد کرد.
چه درمانی برای دیستونی گردن وجود دارد؟
خوشبختانه گزینههای درمانی برای این عارضه در حال پیشرفت است. علاوه بر درمان فیزیکی که برای این بیماری در نظر گرفته میشود، مشاوره و مقابله با استرس نیز میتواند در درمان موثر باشد.
فیزیوتراپی
این روش درمانی میتواند کمککننده باشد، در این روش ماساژ گرفتن و گرما درمانی به شل کردن گردن و شانهها کمک میکند. همچنین تمرینات کششی و تقویتی هدفمند برای بیمار در نظر گرفته میشود.
مطالعهای که در سال ۲۰۱۲ بر افراد مبتلا به دیستونی گردنی انجام شده بود، نشان داد که انجام فیزیوتراپی منجر به تسکین درد، علائم و همچنین بهبود کیفیت زندگی افراد میشود.
بایوفیدبک
در این روش از ابزار الکترونیکی برای اندازهگیری مواردی از جمله فعالیت عضلانی، امواج مغزی و جریان خون به کار برده میشود. این اطلاعات به فرد بیمار کمک میکند تا حرکت غیر ارادی خود را مدیریت کند.
مطالعهای نشان داد که با استفاده از این روش درمانی میتوان به تسکین درد و بهبود کیفیت زندگی افراد کمک کرد.
عمل جراحی
در صورتی که هیچ یک از روشهای ذکر شده برای بیمار موثر نباشد، در نهایت عمل جراحی برای بیمار در نظر گرفته خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله علت گرفتگی گردن را مطالعه کنید.
تحریک عمیق مغز
این روش درمانی راهکار درمانی جدیدتری است. طی این روش یک سوراخ کوچک در جمجمه ایجاد میکنند تا اقدامات درمانی صورت گیرد.
2 پاسخ
سلام بنده دچار عارضه دیستونی گردن هستم خواستم ببینم درمان قطعی در مرکز درمانی شما انجام میشود یا خیر؟
بوتاکس تزریق کرده ام اما فایده ای نداشت.
دیستونی گردن (یا اسپاسم گردن) یکی از عوارض عصبی پیچیده است که معمولاً درمان قطعی مشخصی ندارد، اما روشهای مختلفی برای مدیریت و کاهش علائم آن وجود دارد. بوتاکس یکی از روشهای متداول است که برای بسیاری از افراد کمککننده است، اما در برخی موارد ممکن است تاثیر کافی نداشته باشد.
در مراکز درمانی خاصی، ممکن است روشهای دیگری از جمله فیزیوتراپی تخصصی، تحریک مغزی عمقی (DBS) یا تزریقهای عضلانی خاص پیشنهاد شود که میتواند به کنترل علائم کمک کند. بهتر است مراجعه کنید.