درد مزمن و افسردگی چه ارتباطی با یکدیگر دارند
آیا تا به حال به ارتباط بین درد مزمن و افسردگی فکر کردهاید؟ قطعا همه ما تجربه درد در قسمتهای مختلفی از بدن را داشتهایم.
مواقعی که دچار درد میشویم، کلیه فعالیتهای زندگی مختل میشود و نمیتوانیم همانند روز گذشته فعالیتهای عادی و روزمره خود را انجام دهیم.
حال تصور کنید که درد شما بهصورت مزمن باشد و طی مدتزمان زیادی با آن دستوپنجه نرم کنید، قطعا زندگی و انجام فعالیتهای روزمره برای شما روزبهروز دشوارتر میشود.
علاوه بر این افرادی که دچار درد مزمن هستند، پس از مدتی دچار افسردگی نیز میشوند. در واقع این دو مورد با یکدیگر رابطه مستقیم دارند، اما چگونه؟
اگر میخواهید، که در خصوص ارتباط این درد مزمن و افسردگی بیشتر بدانید، در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات کافی را در اختیار شما قرار دهیم.
آیا درد مزمن و افسردگی با یکدیگر مرتبطاند
بله، این دو ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند. افسردگی منجر به درد و درد منجر به افسردگی خواهد شد!
در واقع وجود آنها در کنار هم، علائم یکدیگر را تشدید میکنند. به این صورت که درد منجر به تشدید علائم افسردگی و همچنین زمانی که افسردگی شدید وجود داشته باشد، درد را با شدت بیشتری احساس خواهید کرد.
شواهدی که در این خصوص وجود داشته، نشان داده است افرادی که دچار افسردگی بودند، دردهای غیرقابل توضیح در ناحیه کمر یا سر داشتند.
برعکس این مورد نیز وجود دارد، کمردرد یا سردرد میتواند نشانه افسردگی در فرد باشد. بهطور کلی زمانی که فردی دچار درد مزمن میشود، از آنجایی که فعالیتهای روزمره او مختل میشود، در خلقوخوی او نیز تاثیر خواهد گذاشت، در نهایت منجر به مشکلاتی از قبیل افسردگی، استرس و اختلال در خواب خواهد شد.
درد مزمن و علائم آن
درد مزمن به دردی گفته میشود که آسیب وارد شده بیشتر از آنچه که انتظار میرود، منجر به درد طولانیمدت شود. زمانی که این نوع درد در افراد ایجاد شده باشد، ممکن است علائمی همچون موارد زیر را بههمراه داشته باشد:
- افزایش هورمونهای استرس
- کاهش انرژی
- اختلالات در خلقوخو
- احساس درد عضلانی
- کاهش عملکرد ذهنی و جسمی
درد مزمن ممکن است بهدلیل تغییراتی که در بدن ایجاد میکند، با گذشت زمان بدتر شود.
گاهی ممکن است افراد، دچار اختلال هنگام خواب شوند و به همین دلیل در طول روز احساس خستگی دارند و انرژی کافی برای انجام امور عادی و روزانه نخواهند داشت.
گاهی برخی از افراد با وجود درد و بیحالی، مجبور به بچهداری و فعالیتهای دیگر هستند، در نهایت ادامه این روند زندگی میتواند برای آنها چالشبرانگیز باشد و منجر به عارضههایی مانند افسردگی شدید شود.
افسردگی چه زمانی ایجاد میشود
افسردگی، یکی از رایجترین مشکلات روانی است که در اغلب افرادی که دچار درد مزمن هستند، مشاهده میشود. این شرایط انجام درمان را توسط پزشک کمی پیچیده و دشوار میکند. آمارها بر این اساس است:
- یک چهارم تا بیش از نیمی از افراد که دچار درد مزمن هستند، دچار افسردگی میشوند.
- بهطور میانگین ۶۵ درصد از افرادی که افسردگی دارند، دچار درد مزمن نیز هستند.
- احساس درد در افرادی که روند روزمره آنها را مختل میکند، احتمال ابتلا به افسردگی را بیشتر خواهد کرد.
در اغلب مواقع درد مزمن، بهدلیل افسردگی است. متاسفانه این موارد به درستی تشخیص داده نشده و به همین جهت موفق به درمان بیمار نمیشوند. تشدید افسردگی، اختلال در خواب، بیاشتهایی، کمبود انرژی، کاهش فعالیت و عملکرد بدن ممکن است درد را بدتر کند.
افرادی که دچار درد مزمن و افسردگیاند، چه علائمی دارند
این دسته از افراد ممکن است علائمی داشته باشند که در ادامه برای شما ذکر خواهیم کرد:
- تغییر در خلقوخو
- عصبانیت
- کاهش اعتمادبهنفس
- ایجاد اضطراب و استرس مزمن
- ایجاد استرس در خانواده
- خستگی
- ترس از آسیبدیدگی
- نگرانی و دغدغه مالی
- زودرنجی
- کاهش تمایل به رابطه جنسی
- مختل شدن خواب
- افزایش یا کاهش وزن بیش از حد نرمال
- دوری از اجتماع
- مشکلات شغلی
چرا بین درد مزمن و افسردگی ارتباط وجود دارد
برخی از انتقالدهندههای عصبیِ افسردگی و درد مزمن با یکدیگر مشترک هستند. ترکیب شیمیایی ویژه مغز بهعنوان پیامرسان در اعصاب وجود دارند، افسردگی و درد مزمن مسیرهای عصبی مشابهی در این قسمت از مغز و نخاع دارند.
علاوه بر این، درد مزمن از آنجایی که بر زندگی فرد تاثیر میگذارد، میتواند به ایجاد یا تشدید افسردگی کمک کند. در نهایت این امر موجب میشود، ناخودآگاه با بسیاری از اختلالات از جمله کاهش فعالیت جنسی، اختلال در خواب، مشکلات شغلی و… مبارزه کنید، که در نهایت منجر به تشدید افسردگی خواهد شد.
در نتیجه درد بیشتر میشود و توانایی برای ادامه زندگی را کاهش خواهد داد. در واقع افرادی که این دو مورد را با یکدیگر دارند، علائم زیر را تجربه میکنند:
- درد شدیدتر؛
- کاهش کنترل بر زندگی.
بهطور کلی جای نگرانی نیست، از آنجایی که این دو عارضه همزمان با یکدیگر ایجاد میشود، با درمان و مصرف دارو هر دو موارد درمان خواهد شد.
داروهای ضد افسردگی چگونه میتواند به درمان افسردگی و درد مزمن کمک کند
از آنجایی که درد و افسردگی مزمن میتواند عصب و انتقالدهندههای عصبی مشابه و یکسان را درگیر کند، پزشکان داروهای ضد افسردگی خاص را تجویز میکنند. در نتیجه زمانی که داروهای ضد افسردگی مورد نظر پزشک تجویز میشود، بهطبع درد نیز کاهش پیدا میکند.
شواهد زیادی مبنی بر موثر بودن داروهای ضد افسردگی برای رفع درد نوروپاتیک مانند سردردهای میگرنی، فتق دیسک کمر و سایر مشکلات ریشه عصب نخاعی وجود دارد.
کلام آخر
هیچ فردی که مبتلا به درد حاد یا مزمن است نباید مجبور به تحمل این نوع دردها باشد. در صورتی که درمانی صورت نگیرد، ممکن است افسردگی شدیدتر شود و مشکلات بیشتری را برای شما بههمراه داشته باشد.
به همین جهت توصیه میشود که در صورت تجربه هرگونه درد مزمن به پزشک فوق تخصص درد، دکتر محمد حسین دلشاد مراجعه کنید تا با بررسیهای دقیقی که توسط ایشان انجام میگیرد، درمانی مناسب با شرایط هر فرد در نظر گرفته شود.
بدون دیدگاه