دیسپلازی مفصل ران بیماری شایعی است که مفاصل لگن نوزادان را تحت تاثیر قرار میدهد. اگر پزشک این عارضه را در کمتر از ۶ ماهگی تشخیص دهد، اکثر کودکان دچار مشکل و عوارض طولانی مدت نخواهند شد.
امکان ایجاد این بیماری در کودکان بزرگتر نیز وجود دارد؛ اما کمتر شایع است. در طول این عارضه باعث میشود که مفصل ران در رفتگی جزئی یا کامل داشته باشد.
اغلب افرادی که دچار این بیماری هستند با چنین وضعیتی متولد میشوند. اگر این عارضه از همان ابتدا تشخیص داده شود، میتوان به راحتی با استفاده از یک بریس درمان کرد. در ادامه بیشتر در این باره توضیح میدهیم.
مطالب مرتبط: مرالژیا پارستتیکا
منظور از دیسپلازی مفصل ران چیست
این عارضه زمانی رخ میدهد که استخوانهای مفصل ران به راحتی روی یکدیگر قرار نمیگیرند. این بیماری در کودکان و نوزادان بسیار شایعتر است و کمتر در بزرگسالان مشاهده میشود.
مفصل به قسمتی گفته میشود که دو استخوان به یکدیگر میرسند. مفصل ران نقطه اتصال بین استخوان ران (فمور) و استخوان لگن است.
اگر مبتلا به دیسپلازی مفصل ران باشید، استخوان ران به درستی در لگن قرار نمیگیرد. به طوری که توپ بالای استخوان ران به درستی در حفره لگن جای نمیگیرد.
این حالت باعث میشود غضروفی که مفصل را تحت فشار قرار میدهد، منجر به آسیب شود. همچنین باعث ایجاد علائمی از جمله درد و سفتی خواهد شد.
اگر دردی را تجربه میکنید که طی چند روز بهبود پیدا نمیکند، حتما برای بررسی و درمان به متخصص درد مراجعه کنید. اگر اینطور به نظر میرسد که کودک شما درد دارد یا پاهای او با یکدیگر متفاوت است، حتما نیاز به مراجعه به پزشک دارید.
چه علائمی دارد؟
مهمترین علائمی که میتوانید به دنبال ایجاد این عارضه تجربه کنید به شرح زیر است:
- درد لگن (در جلوی کشاله ران)
- داشتن پاهایی با طول متفاوت
- لنگیدن هنگام راه رفتن یا حرکت
- احساس ناپایداری و شل شدگی در لگن
نوزادانی که با دیسپلازی مفصل ران متولد میشوند و هنوز به سنی برای راه رفتن نرسیدهاند، ممکن است علائم متفاوتی را تجربه کنند:
- حرکت کمتر یک پا نسبت به پای دیگر
- پوست ناهموار در اطراف ران و باسن
- بیرون آمدن بیشتر یک پا نسبت به دیگری از مرکز بدن
نوزادان از چه سنی علائم را نشان میدهند؟
تشخیص برای اکثر نوزادانی که با این بیماری متولد میشوند در کمتر از شش ماهگی با توجه به علائم آن انجام میشود. حتی گاهی پزشک بلافاصله پس از تولد متوجه این بیماری میشود.
شاید در خانه متوجه علائمی نشوید که باعث جلب توجه شما شود؛ اما طی هر ویزیت که با پزشک برای بررسی کودک خود دارید، پزشک به خوبی همه این موارد را بررسی میکند تا در صورت وجود مشکلی به موقع تشخیص داده شود.
امکان ابتلا دیسپلازی مفصل ران در کودکان بزرگتر، نوجوانان و حتی بزرگسالان وجود دارد؛ اما کمتر شایع است.
علت ایجاد دیسپلازی مفصل ران چیست
این عارضه زمانی رخ میدهد که استخوان ران به درستی در حفره لگن قرار نگیرد. اگر حفره مفصل ران عمق کم یا قسمت بالایی استخوان شکل متفاوتی داشته باشد، ممکن است دچار دیسپلازی مفصل ران شوید.
همانطور که گفتیم معمولا نوزادان از همان ابتدا با این بیماری متولد میشوند که میتواند به دلیل موقعیت جنین در بارداری و فشار به باسن باشد.
علاوه بر این احتمال ژنتیکی بودن این بیماری وجود دارد، به این صورت که والدین به فرزندان خود منتقل میکنند.
عوامل خطرساز
امکان ابتلا هر فردی به این بیماری وجود دارد و هر نوزادی ممکن است با این عارضه متولد شود. طبق شواهدی که وجود دارد نوزادان دختر و نوزادان اول بیشتر با چنین مشکلی متولد میشوند. این بیماری میتواند هر دو مفصل ران را تحت تاثیر قرار دهد؛ اما در سمت چپ بسیار شایعتر است.
چه عوارضی دارد؟
افرادی که مبتلا به این عارضه هستند بیشتر احتمال دارد که دچار دررفتگی مفصل ران شوند. معمولا در رفتگی لگن هنگام ضربههای جدی مانند تصادفات رانندگی یا هنگام زمین خوردن رخ میدهد.
اگر مبتلا به دیسپلازی ران هستید، مفصل ران به طور طبیعی ضعیفتر از حالت طبیعی است و این شرایط خطر دررفتگی را نشان میدهد. داشتن دیسپلازی مفصل ران باعث شل شدن عضلات و رباطهای اطراف لگن میشود.
از دیگر عوارض این بیماری میتوان به چنین مواردی اشاره کرد:
پارگی لبه لگن
منظور از این عارضه، آسیب به غضروف داخل مفصل ران شماست.
استئوآرتریت
آرتریت زمانی رخ میدهد که غضروف مفصل به تدریج فرسوده میشود.
مفصل ران ناپایدار
درد مزمن در این بیماری، به دلیل عدم قرار گیری صحیح مفصل ران رخ میدهد.
چگونه تشخیص داده میشود؟
این عارضه را میتوان با معاینه فیزیکی و انجام برخی از آزمایشهای تصویربرداری تشخیص داد. اگر دچار درد لگن هستید و فعالیتی منجر به بدتر شدن آن میشود، حتما با پزشک در جریان بگذارید.
پزشک تمام معاینات لازم را برای بررسی علائم هر مشکلی انجام میدهد تا تشخیص به موقع صورت گیرد. آزمایشاتی که برای تشخیص این عارضه لازم است تا انجام گیرد:
- سونوگرافی
- اشعه ایکس
- سی تی اسکن
چه درمانی دارد؟
درمانی که برای این عارضه در نظر گرفته میشود به تسکین درد کمک میکند و همچنین از مفصل ران محافظت خواهد کرد. رایجترین درمانی که برای این بیماری در نظر گرفته میشود به شرح زیر است:
استفاده از بریس
استفاده از آن باعث میشود که مفصل در یک راستا در حالی که بدن رشد میکند، نگه داشته شود. در واقع نوزادان به تنها درمانی که نیاز دارند استفاده از بریس است. اکثر نوزادان باید برای چند ماه از بریس استفاده کنند.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپیست به شما حرکات کششی و تمریناتی را برای تقویت عضلات اطراف ران و بهبود انعطافپذیری در نظر میگیرد.
جراحی برای دیسپلازی مفصل ران
در صورتی که هیچ روش درمانی برای رفع این عارضه موثر نباشد، در نهایت عمل جراحی برای رفع آن در نظر گرفته میشود.