سندرم مرالژیا پارستتیکا نوعی بیماری است که با سوزن سوزن شدن، بی حسی و سوزش در قسمت خارجی ران مشخص میشود. علت ایجاد این سندرم فشرده شدن یا گیر افتادگی عصبیست که در ران وجود دارد.
استفاده از لباس تنگ، چاقی، افزایش وزن یا بارداری از مواردی هستند که میتوانند منجر به این سندرم شوند. علاوه بر این موارد، این بیماری ممکن است بهدلیل وارد شدن ضربه یا بیماری مانند دیابت ایجاد شده باشد.
در اغلب مواقع سندرم مرالژیا پارستتیکا با راهکارهایی مانند پوشیدن لباس گشاد، تسکین پیدا میکند. در مواقعی که این بیماری بهصورت شدید ایجاد شده باشد، داروهایی جهت تسکین از سوی فوق تخصص درد تجویز میشود. این پزشکان تا جای ممکن از اقدامات تهاجمی برای درمان استفاده نمیکنند.
بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری، علائم زیر را دارند:
این سندرم بهدلیل فشرده عصب در ران به نام LFCN ایجاد میشود. LFCN یک عصب حسی بزرگ است که از نخاع از قسمت لگن و پایین ران خارج میشود و عوامل مختلفی میتواند منجر به فشرده شدن این عصب حسی شود.
مواردی مانند آسیب به ران یا شرایطی مانند افزایش وزن، بارداری و دیابت یا پوشیدن لباسهای تنگ میتوانند باعث ایجاد این سندرم شوند.
هر فردی میتواند به این سندرم مبتلا شود؛ اما، شرایط برخی از افراد، آنها را بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا قرار خواهد داد که این شرایط به شرح زیر است:
علاوه بر این موارد در صورت بروز چنین مواردی احتمال ابتلا به مرالژیا پارستتیکا بیشتر خواهد بود:
در اغلب مواقع پزشک میتواند این بیماری را بر اساس سابقه پزشکی بیمار و معاینات فیزیکی تشخیص دهد. پزشک قسمت ران آسیبدیده را مورد بررسی و آزمایش قرار میدهد. همچنین آزمایشات دیگری جهت بررسی قدرت و عکسالعمل بیمار انجام میگیرد.
برای بررسیهای دقیقتر پزشک ممکن است آزمایشات دیگری را در نظر بگیرد که این موارد به شرح زیر است:
این روش جهت رد سایر موارد مشکوک به کاربرده میشود. در صورتی که پزشک به وجود تومور مشکوک باشد، ممکن است سی تی اسکن یا MRI را تجویز کند.
این آزمایش برای تشخیص اختلالات عضلانی و عصبی به کار گرفته میشود. الکترود سوزنی نازکی در عضله قرار گرفته میشود تا فعالیت الکتریکی ثبت شود. این روش تشخیص ممکن است برای رد سایر موارد مشکوک تشخیصی علت بیماری به پزشک کمک کند.
الکترودها بهصورت پچ روی پوست قرار میگیرد تا عصب را با یک ضربه الکتریکی ملایم تحریک کند. ضربه الکتریکی به تشخیص عصب آسیبدیده کمک میکند. این آزمایش در اغلب مواقع ابتدا جهت حذف علل دیگر انجام میشود.
تسکین درد ناشی از تزریق داروی بی حسی در ران و قسمت عصب مورد نظر میتواند به تشخیص صحیح این بیماری کمک کند. جهت تزریق داروی بی حسی و بلوک کردن عصب از تصویربرداری برای تزریق در محل صحیح استفاده میشود.
علائم ناشی از این سندرم با درمان علت ایجاد این بیماری برطرف خواهد شد. درمانی که ممکن است از سوی پزشک در نظر گرفته شود شامل کاهش وزن، استفاده از لباسهای گشاد و… است. درمانهای بیشتری که برای این افراد در نظر گرفته میشود، شامل موارد زیر است:
پزشک ممکن است داروهایی جهت کاهش علائم توصیه کند که این موارد به شرح زیر است:
در موارد شدیدتر تزریق کورتیکواستروئید یا تزریق دیگر داروهای ضد درد، علائم را تسکین خواهند داد.