در اغلب مواقع درد مچ دست به دلیل شکستگی یا پیچ خوردگی ناگهانی ایجاد میشود. گاهی هم صدماتی طی طولانی مدت از جمله فشار مکرر، آرتریت و سندرم تونل کارپال، میتواند منجر به مچ درد شود.
از آنجایی که عوامل مختلفی باعث درد مچ دست میشوند، تشخیص علت دقیق امری دشوار است. تشخیص دقیق و به موقع، منجر به تسریع روند بهبودی خواهد شد.
عصب مدیان یکی از سه عصب اصلی در ساعد است. این سندرم زمانی ایجاد میشود که عصب میانی فشرده یا منقبض شود.
این عصب در کف دست قرار گرفته است و در ایجاد حس در این قسمتهای دست نقش دارد:
سندرم تونل کارپال مچ دست میتواند در یک یا هر دو دست شما ایجاد شود. زمانی که مچ دست متورم شود، باعث ایجاد سندرم تونل کارپال خواهد شد.
در نتیجه گاهی درد میتواند به دلیل فشار بیش از حد در مچ دست و عصب مدیان باشد.
وارد شدن آسیب به مچ دست از دیگر دلایل ایجاد درد است. آسیبهای وارد شده به مچ دست میتواند در نهایت منجر پیچ خوردگی، شکستگی استخوان یا تاندونیت شود.
معمولا تورم، کبودی یا تغییر شکل مفصل نزدیک مچ دست از علائم آسیب مچ دست است. برخی از آسیبهای وارد شده میتواند بلافاصله به دلیل وارد شدن ضربه نمایان شود.
دیگر آسیبها ممکن است به تدریج و در طول زمان ایجاد شود.
نقرس در اثر تجمع اسید اوریک ایجاد میشود. اسید اوریک یک ماده طبیعی در بدن است و زمانی که بدن مواد شیمیایی به نام پورین را تجزیه میکند، ایجاد میشود.
بیشتر اسید اوریک در خون حل شده و از طریق ادرار از بدن خارج میشود. در برخی از مواقع بدن بیش از حد اسید اوریک تولید میکند.
در صورت اضافی بودن اسید اوریک در بدن، در مفاصل رسوب میکند و در نهایت منجر به درد و تورم میشود. چنین دردی در اغلب مواقع در زانو، مچ پا، مچ دست و پا ایجاد میشود.
از دلایل شایع نقرس:
آرتریت همان التهاب مفصل است. این بیماری منجر به تورم و سفتی در قسمت آسیبدیده بدن میشود. آرتروز میتواند به دلایل مختلفی از جمله سایش، پارگی، افزایش سن و فعالیت بیش از حد ایجاد شده باشد.
آرتروز انواع مختلفی دارد که به شرح زیر است:
یک بیماری خود ایمنی است که معمولا هر دو مچ دست را درگیر میکند. این بیماری زمانی ایجاد میشود که سیستم ایمنی به اشتباه به مفصل بدن از جمله مچ دست حمله میکند.
آرتریت روماتوئید میتواند منجر به تورم و درد در مچ دست شود و در نهایت مشکلاتی از جمله سایش را در مچ دست ایجاد کند.
آرتروز بیماری مفصلی دژنراتیو بوده و در بین افراد مسن این نوع آرتروز بسیار شایع است. علت ایجاد این نوع آرتروز از بین رفتن غضروف پوشاننده مفصل است. این بافت با افزایش سن و حرکت مکرر دچار آسیبدیدگی میشود.
چنین شرایطی اصطکاک را افزایش میدهد؛ زیرا، استخوانهای مفصل به یکدیگر برخورد میکنند و در نتیجه علائمی مانند تورم و درد ایجاد میشود.
نوعی تورم مفصل است که در افراد مبتلا به اختلال پوستی به نام پسوریازیس ایجاد میشود. علائمی همراه با درد مچ دست وجود دارد که این موارد به شرح زیر است:
اگر مچ دست شما گرم و قرمز است و تب بیش از ۳۸ درجه دارید، باید فورا با پزشک در میان بگذارید. این علائم میتواند نشانهای از آرتریت عفونی (سپتیک) باشد که یک بیماری جدی است.
اگر نمیتوانید مچ دست خود را حرکت دهید، باید فورا با پزشک در میان بگذارید؛ چراکه، ممکن است استخوان دچار شکستگی شده باشد.
ابتدا پزشک فوق تخصص درد معاینات فیزیکی را انجام میدهد و آزمایشات خاصی را برای تشخیص علت درد مچ دست برای بیماران در نظر میگیرد. گاهی پزشک برای تشخیص موارد زیر را انجام دهد:
گزینههای درمانی برای درمان مچ دست بسته به علت ایجاد درد متفاوت است. چندین نمونه از راهکارهای درمانی برای چندین بیماری برای شما آوردهایم.
در صورتی که آسیبدیدگی به صورت مستقیم به مچ دست وارد شده باشد، چنین راهکار درمانی برای بیماران در نظر گرفته میشود:
فیزیوتراپیست نحوه انجام تمرینات تقویتی و کششی برای مچ دست را به شما خواهد گفت.
اگر میخواهید از بیماری سندرم تونل کارپال جلوگیری کنید، باید این موارد را در نظر داشته باشید:
برای جلوگیری از بروز نقرس باید به این موارد توجه داشته باشید:
بهطور کلی بسته به فعالیتهایی که در طول روز انجام میدهید، خطر ابتلا به هر عارضهای در مچ دست افزایش پیدا میکند، باید راهکاری برای جلوگیری از درد مچ دست در نظر داشته باشید.
مثلا اگر تایپیست هستید، باید در حین کار حتما به دست خود استراحت دهید تا فشار زیاد به مچ دست وارد نشود.