تا زمانی که فردی دچار درد در استخوان دنبالچه نشده باشد، متوجه اهمیت این قسمت از بدن خود نمیشود یا شاید اسم این استخوان را نشنیده باشد. افرادی که در این قسمت از بدن دچار آسیب میشوند، گلایه دارند که هنگام نشستن، در پایین ستون فقرات و در بالای باسن احساس درد میکنند.
با این حال که استخوان دنبالچه کوچک است، اما نقش مهمی را در بدن هر فرد دارد. در واقع هنگام نشستن به ثبات فرد کمک میکند و همچنین بسیاری از تاندونها، عضلات و رباط از این قسمت عبور میکنند.
شدت درد دنبالچه در هر فردی متفاوت است و میتواند از خفیف تا شدید باشد. بیماران زمانی که مینشینند، از صندلی بلند شده یا در حالت نشسته خم میشوند، درد شدیدتری را احساس میکنند.
علاوه بر این موارد هنگام دستشویی رفتن یا رابطه جنسی نیز درد احساس میشود. خانمهایی که دچار آسیب در استخوان دنبالچه شدهاند، در زمان قاعدگی ممکن است دچار ناراحتی و درد شوند.
از برخی بیماران گزارش شده است که درد میتواند تا پایین پاها امتداد یابد. ایستادن یا راه رفتن، فشار وارد شده به استخون دنبالچه را کاهش میدهد و بیماران احساس راحتتری خواهند داشت.
نشستن طولانیمدت در سطحی سفت و سخت یا غیر استاندارد به استخوان دنبالچه آسیب میرساند. حادثههایی مانند زمین خوردن یا سقوط از ارتفاع میتواند منجر به کبودی، در رفتگی، شکستگی استخوان دنبالچه شود.
تحقیقات اثبات کردهاند خانمها بیش از آقایان در معرض آسیب به استخوان دنبالچه قرار دارند؛ زیرا خانمها زمانی که در سه ماه آخر بارداری هستند، رباطهای متصل به استخوان دنبالچه شل میشود تا جای کافی برای جنین وجود داشته باشد.
به همین دلیل خانمها تقریبا پنج برابر بیشتر از آقایان در معرض درد استخوان دنبالچه قرار دارند. نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید، این است که اگر دچار اضافه وزن باشید بیشتر در معرض این عارضه قرار خواهید داشت.
از طرفی اگر به سرعت وزن خود را کم کنید، بالشتکی که استخون دنبالچه را حفاظت میکند از بین میرود و احتمال آسیب به این قسمت از بدن افزایش خواهد یافت. در برخی از موارد نادر علت درد در استخوان دنبالچه میتواند بهدلیل عفونت یا تومور باشد.
اگر درد شدیدی دارید یا بیش از چند روز است که در این قسمت از بدن خود دچار درد شدهاید، باید حتما به پزشک فوق تخصص درد مراجعه کنید. در اغلب مواقع درد در این قسمت از بدن جدی نیست و مشکلی ایجاد نمیکند.
جهت تسکین درد میتوانید روی یک بالش گرم یا کمپرس یخ بنشینید، اما باید به نحوه نشستن خود توجه داشته باشید. زمانی که بدن شما در وضعیت بدی قرار گرفته باشد، فشار زیادی به استخوان دنبالچه وارد خواهد شد.
کمر باید کاملا به صندلی تکیه داده شود و پاهای شما کاملا روی زمین باشد تا وزنی بر دنبالچه وارد نشود. زمانی که میخواهید بنشینید ابتدا کمی به جلو خم شوید، همچنین بهتر است روی بالشتهایی که دونات شکل است، بنشینید تا فشار از این قسمت کم شود.
درد ایجاد شده در این قسمت از بدن معمولا پس از مدتی بهبود پیدا میکند، اما ممکن است در برخی از افراد چندین ماه باقی بماند. بسته به شرایط بیمار و شدت درد، درمان مناسبی توسط پزشک در نظر گرفته خواهد شد.
داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی بدون نسخه جهت تسکین درد موثر است. این داروها میتواند شامل ایبوپروفن یا ناپروکسن باشد، استامینوفن نیز در تسکین درد موثر است.
در مواقعی که درد شدیدتری وجود داشته باشد، پزشک از داروهای بیحسی موضعی، بلوک عصبی یا داروی استروئیدی برای بیمار تزریق میکند.
در اغلب مواقع بیماران با استفاده از روشهای غیر جراحی بهبود پیدا میکنند. مواقعی که هیچ درمانی نتیجه ندهد پزشک بهعنوان راهحل نهایی عمل جراحی را به بیمار پیشنهاد خواهد داد.
فیزیوتراپیست هرگونه تمریناتی که برای تقویت عضلات مناسب باشد به بیمار پیشنهاد و آموزش میدهد. در اغلب مواقع پزشکان به بیماران پیشنهاد میکنند، علاوه بر درمانهایی که انجام میدهند، جهت افزایش روند بهبودی به فیزیوتراپیست مراجعه کنند.
تنها در برخی از مواقع نادر ممکن است درد استخوان دنبالچه نشانهای از سرطان باشد که باز هم برای کاهش دردهای ناشی از سرطان باید به فوق تخصص درد مراجعه کنید. زمانی که به پزشک مراجعه میکنید جهت تشخیص دقیق این عارضه انجام آزمایشاتی مانند عکسبرداری با استفاده از اشعه ایکس یا ام آر آی را از بیمار درخواست خواهد کرد.