سایکوسوماتیک وضعیت روانی است که اغلب بدون هیچ دلیل مشخصی منجر به علائم فیزیکی میشود، این اختلال میتواند هر قسمتی از بدن را تحت تاثیر قرار دهد.
در حقیقت دردهای سایکوسوماتیک دردهایی با منشا اختلالات ذهنی یا احساسی مانند اضطراب و استرس هستند که منجر به دردهای جسمانی میشود. موثرترین درمان «کاهش استرس» است.
منظور از این اختلال یک وضعیت روانشناختی است که منجر به بروز علائم فیزیکی میشود و معمولا هیچ دلیل مشخصی برای بروز این علائم وجود ندارد.
افراد مبتلا به این بیماری ممکن است افکار یا نگرانیهای بیش از حدی در خصوص علائم خود داشته باشند که بر توانایی عملکرد آنها تاثیر میگذارد.
معمولا علائم روانپزشکی در افراد مبتلا به این بیماری ایجاد نمیشود. بیماری سایکوسوماتیک اغلب منجر به علائم جسمی مانند دردهای جسمانی میشود.
زمانی که بیماران با دردهایی که علت مشخصی ندارند، به متخصص درد مراجعه میکنند، ممکن است تشخیص از سوی پزشک، اختلال روانی باشد.
متخصصین بر این باورند افراد مبتلا به بیماریهای روانی میتوانند طیف وسیعی از علائم فیزیکی مانند تنش عضلانی، درد، سردرد، بی خوابی و احساس بی قراری را تجربه کنند.
بهطور مثال در اغلب مواقع اضطراب منجر به معده درد در افراد میشود.
زمانی که بدن با خطری مواجه است، آماده میشود که با خطر مبارزه کند. بدن پر از دو هورمون استرس به نام آدرنالین و کورتیزول میشود.
در پی آن ضربان قلب و فشار خون افزایش پیدا میکند، اختلال در سیستم گوارشی ایجاد میشود و بر سیستم ایمنی بدن تاثیر میگذارد.
این شرایط منجر به مبارزه بدن با خطر میشود. در صورت برطرف شدن تهدید، بدن به حالت استراحت باز میگردد که این چرخه مشکلسازی نیست.
تنها در صورتی که استرس بهطور مداوم وجود داشته باشد، به این معنی است سطح کورتیزول و آدرنالین شما دائما بالا خواهد بود و امکان برگشت بدن به حالت استراحت کمتر میشود.
این حالت میتواند تاثیر منفی بر اندامها و عملکرد بدن داشته باشد. علاوه بر این اضطراب و افسردگی تحمل درد شما را کاهش میدهد. علائم استرس مزمن شامل موارد زیر است:
از علائم فیزیکی ناشی از افسردگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
علاوه بر این استرس و تروما میتواند باعث ایجاد اختلالات خود ایمنی مانند تیروئیدیت هاشیموتو، پسوریازیس، آرتریت روماتیسمی و… شود.
هر فردی ممکن است در هر سنی دچار علائم جسمانی شود. مطالعات نشان داده است که برخی از شرایط میتواند افراد را بیشتر در معرض علائم جسمی قرار دهد که این موارد به شرح زیر است:
این اختلال میتواند هر قسمتی از بدن را تحت تاثیر قرار دهد. برخی از این نمونهها به شرح زیر است:
زمانی که برای درمان دردهای خود به متخصص درد مراجعه میکنید، پزشک جهت تشخیص این موارد را در نظر میگیرد:
جهت تشخیص اختلال علائم جسمی، فرد باید چنین مواردی داشته باشد:
گاهی ممکن است پزشک برای رد سایر مشکلات احتمالی، آزمایش خون یا تصویربرداری را برای بیماران در صورت نیاز در نظر بگیرد.
چندین روش درمانی میتواند افراد مبتلا به علائم درد جسمانی کمک کند که این موارد به شرح زیر است:
گاهی راهکارهای کاهش و مدیریت استرس میتواند در پیشگیری یا کاهش علائم جسمانی موثر باشد که این موارد به شرح زیر است: