سرخوردگی مهره یا اسپوندیلولیستزیس
سرخوردگی مهره یا اسپوندیلولیستزیس نوعی بیماری نخاعی است که منجر به کمردرد میشود. این اتفاق زمانی رخ میدهد که یکی از مهرههای ستون فقرات در جای خود در زیر مهره بلغزد.
در اغلب مواقع میتوان علائم را با راهکارهای غیر جراحی کنترل کرد و تسکین داد. در نهایت ممکن است پزشک عمل جراحی را برای بیمار در نظر بگیرد که در اکثر مواقع موفقیتآمیز است.
منظور از اسپوندیلولیستزیس چیست
این بیماری حالتی از بیثباتی ستون فقرات است، در حقیقت مهرهها بیش از حد حرکت میکنند. به این صورت که یک مهره از محل خود به زیر مهره دیگر میلغزد.
چنین شرایطی ممکن است عصبی را تحت فشار قرار دهد که میتواند منجر به کمردرد یا پا درد شود.
چه کسانی در معرض خطر اسپوندیلولیستزیس قرار دارند
احتمال ایجاد این بیماری ممکن است به دلایل زیر افزایش پیدا کند:
- ورزش
- عوامل ژنتیکی
- افزایش سن
سرخوردگی مهره چه علائمی دارد
علائم این بیماری در هر فردی متفاوت است. افرادی که دچار نوع خفیف این بیماری باشند، ممکن است هیچ نشانهای نداشته باشند.
دستهای دیگر افراد که نوع شدید این بیماری را دارند، ممکن است قادر به فعالیتهای روزمره نباشند.
از علائم رایج دیگر این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمردرد مداوم
- احساس سفتی در کمر و پاها
- ایجاد حساسیت در کمر
- احساس درد در ران
- سفتی عضلات همسترینگ و باسن
- بی حسی، ضعف یا گزگز پا
- احساس ضعف و درد هنگام خم شدن
علت ایجاد اسپوندیلولیستزیس چیست
علت ایجاد این بیماری بر اساس سن، وراثت و سبک زندگی متفاوت است. اگر در خانواده این بیماری وجود داشته باشد، احتمال ایجاد این بیماری در سایر اعضای خانواده به صورت وراثتی نیز وجود خواهد داشت.
علاوه بر این مورد، گاهی برخی از ورزشها میتواند منجر به کشیدگی بیش از حد و فشار روی کمرتان شود. چنین ورزشهایی که احتمال ایجاد این بیماری را در فردی افزایش میدهد:
- فوتبال
- ژیمناستیک
- دو و میدانی
- وزنه برداری
نحوه تشخیص سرخوردگی مهره چگونه است
اولین مرحله برای تشخیص، معاینه فیزیکی است. پس از آن اقدامات دیگری مانند اشعه ایکس از ستون فقرات برای بیماران در نظر گرفته میشود.
پزشک شما همچنین ممکن است در تصاویر اشعه ایکس به دنبال شکستگیهای مهره کمر باشد. برای بررسی دقیقتر معمولا سی تی اسکن را به بیمار پیشنهاد میکنند.
سرخوردگی مهره چگونه درمان میشود
درمانی که برای این بیماری در نظر گرفته میشود به شدت درد و سر خوردگی مهره بستگی دارد. معمولا درمانهای غیر جراحی میتواند منجر به کاهش درد شود و به قرار گرفتن استخوان در جای مناسب کمک کند.
روشهای درمانی غیر جراحی به شرح زیر است:
- استفاده از بریس
- انجام تمرینات فیزیوتراپی
- مصرف داروهای ضد التهاب بدون نسخه مانند ایبوپروفن جهت کاهش درد
- تزریق داروهای استروئیدی جهت تسکین درد
بهطور کلی توصیه تمام پزشکان این است که بیماران به روشهای غیر جراحی درمان شوند، در نهایت در صورت عدم درمان عمل جراحی را برای بیمار در نظر میگیرند.
مواقعی که نیاز به عمل جراحی دارید
اگر این بیماری شدید باشد یا درمانهای غیر جراحی برای بیمار موثر عمل نکرده باشد، ممکن است بیمار نیاز به عمل جراحی داشته باشد. هدف از عمل جراحی موارد زیر است:
- درد ناشی از عصب تحریک شده بهبود پیدا کند.
- ستون فقرات برای جلوگیری از سرخوردگی بهطور ثابت نگه داشته شود.
- بتوانید همانند گذشته فعالیتهای خود را داشته باشید.
در عملهای جراحی نقش متخصص بیهوشی بسیار مهم است.
عارضههای ناشی از سرخوردگی مهره
درمان بهموقع این بیماری بسیار حائز اهمیت است. در صورتی که سر خوردگی مهره بهموقع درمان نشود، میتواند منجر به درد مزمن و آسیب دائمی شود.
آسیبدیدگی عصب ممکن است در نهایت فرد دچار ضعف و فلج پا شود. عفونت ستون فقرات نیز ممکن است در موارد نادر رخ دهد.
کیفوز، از عارضههای احتمالی است که در قسمت فوقانی ستون فقرات ایجاد میشود و همچنین افزایش چرخش ستون فقرات به سمت جلو رخ خواهد داد.
پیاده روی برای سرخوردگی مهره
پیاده روی یکی از مفیدترین تمریناتی است که میتوانید انجام دهید، علاوه بر اینکه برای سرخوردگی مهره بسیار مفید است، فواید زیادی از جمله کنترل بیماری دیابت، پیشگیری از بیماری قلبی و سلامت عمومی بدن را به دنبال دارد.
چه روشهای درمان خانگی وجود دارد؟
فعالیتهای متوسط و با شدت کم مانند شنا یا تای چی منجر به افزایش جریان خون در ستون فقرات میشود و باعث افزایش سرعت بهبودی شما خواهد شد.
با مشورت پزشک میتوانید از بریس برای حمایت از کمر و جلوگیری از انحنای غیر طبیعی ستون فقرات استفاده کنید.
آب درمانی برای اسپوندیلولیستزیس
این عارضه همراه با گیر افتادن بافت عصبی در اغلب مواقع با تمرینات آب درمانی بهبود پیدا میکند. معمولا اولین درمانی که برای این بیماری در نظر گرفته میشود، فیزیوتراپی و انجام اینگونه تمرینات است. همراه این روش، دیگر درمانهای پزشکی نیز برای بیمار در نظر گرفته خواهد شد.
عمل اسپوندیلولیستزیس چقدر طول میکشد؟
در صورتی که بیمار در نهایت نیاز به عمل جراحی داشته باشد، حدود ۲ ساعت تا ۲ ساعت و نیم به زمان نیاز دارد. حدود نیم ساعت تا یک ساعت نیز طول میکشد تا بیمار را در وضعیت مناسبی برای انجام عمل جراحی قرار دهند. همچنین بیمار به حدود دو ساعت زمان برای ماندن در اتاق ریکاوری نیاز دارد.
بهترین ماساژ برای اسپوندیلولیستزیس
با ماساژ بافت عمیق میتوانید به رفع اسپاسم عضلات و تنش مزمن عضلانی کمک کنید. درمانگر با ماساژی که برای شما انجام میدهد و فشاری که وارد میکند تنش را از بافت نرم کمر از جمله تاندونها، ماهیچه و رباطها آزاد میکند.
چه افرادی بیشتر در معرض این عارضه قرار دارند؟
این عارضه بیشتر در بزرگسالان وجود دارد و در خانمها بسیار شایعتر از آقایان است. همچنین احتمال ایجاد این بیماری در افراد چاق بسیار بیشتر از سایرین است.
امکان ایجاد سرخوردگی مهره در نوجوانان و جوانان وجود دارد؛ اما تا زمانی که علائم در بزرگسالی بروز پیدا کند، ناشناخته باقی میماند و تشخیص داده نمیشود.
آیا دوباره برگشت دارد؟
معمولا با استراحت کردن و درمانهای غیر جراحی و گذراندن دوران بهبودی چند هفتهای میتوانید به تسکین این بیماری کمک کنید.
اما برخی مواقع سرخوردگی مهره پس از درمان مجدد عود میکند، این حالت بیشتر زمانی رخ میدهد که دچار نوع شدیدی از این بیماری باشید.
کلام آخر
اگر با توجه به اطلاعاتی که در اختیار شما قرار دادیم، علائمی از بیماری اسپوندیلولیستزیس را دارید، بسیار مهم است که با پزشک در میان بگذارید. در صورتی که درمان به موقع انجام گیرد، اکثر علائم بهراحتی برطرف خواهد شد.
خوشبختانه آمارها نشان میدهد که اغلب بیماران به روشهای غیر جراحی درمان میشوند. بسته به وضعیت شما پزشک تصمیم خواهد گرفت چه روش درمانی موثری را در نظر بگیرد.