هایپرهیدروزیس اصطلاحی است که برای تعریق بیش از حد کف دست، پا و بدن به کار برده میشود که مرتبط با گرما یا انجام فعالیتهای ورزشی نیست.
ممکن است به قدری عرق کنید که لباسهایتان خیس شود یا از دستهایتان چکه کند. چنین تعریقی علاوه بر اینکه در فعالیتهای روزمره شما اختلال ایجاد میکند، میتواند منجر به اضطراب و خجالت در اجتماع شود.
درمانی که برای تعریق بیش از حد بدن از سوی متخصص درد در نظر گرفته میشود، داروهای ضد تعریق قوی است.
اگر این روش درمانی به شما کمکی نکند، ممکن است لازم باشد داروها و روشهای درمانی مختلف را امتحان کنید.
در موارد شدید پزشک ممکن است عمل جراحی برای برداشتن غدد عرق یا بلوک اعصاب را برای جلوگیری از تعریق بیش از حد بدن در نظر بگیرد.
گاهی ممکن است علت زمینهای در ایجاد چنین مشکلی دخیل باشد، که در این صورت شناسایی شده و درمان خواهد شد.
اغلب افراد هنگام ورزش کردن، در محیط گرم یا زمانی که دچار استرس میشوند، عرق میکنند. در صورتی که عرق کردن را در هر شرایطی نه به دلیل ورزش، محیط گرم و… تجربه کنید، به عنوان هایپرهیدروزیس یا تعریق بیش از حد بدن شناخته میشود.
نوعی از این عارضه که معمولا دستها، پاها، زیر بغل یا صورت را درگیر میکند، حداقل یکبار در هفته در ساعت بیداری رخ میدهد. معمولا تعریق در دو طرف بدن مشاهده میشود.
گاهی اوقات تعریق بیش از حد میتواند نشانه مشکلی جدی باشد. اگر تعریق شدید با سرگیجه، درد قفسه سینه یا حالت تهوع همراه است، باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
در این مواقع حتما به فوق تخصص درد مراجعه کنید:
عرق کردن مکانیسمی است که منجر به خنک شدن بدن میشود. زمانی که دمای بدن افزایش مییابد، سیستم عصبی بهطور خودکار غدد عرق را تحریک میکند.
علاوه بر این زمانی که عصبانی هستید، تعریق بیش از حد به ویژه در کف دست رخ میدهد.
شایعترین شکل تعریق «هایپرهیدروزیس اولیه» است. در این نوع، اعصابی که مسئول سیگنال دادن به غدد عرق هستند، بیش از حد فعال میشوند، حتی اگر با فعالیت بدن یا افزایش دما تحریک نشده باشد.
با استرس یا عصبی بودن، چنین مشکلی بدتر میشود. در این مواقع معمولا کف دست، کف پا و گاهی صورت نیز درگیر میشود.
هیچ دلیل پزشکی برای ایجاد چنین مشکلی وجود ندارد. ممکن است به دلایل ارثی نیز ایجاد شده باشد؛ زیرا، گاهی اوقات در خانواده نیز مشاهده میشود.
«هایپرهیدروزیس ثانویه» زمانی رخ میدهد که تعریق بیش از حد به دلیل نوعی بیماری ایجاد شده باشد که کمتر رایج است، چنین حالتی منجر به تعریق در سراسر بدن شما میشود.
شرایطی که ممکن است تعریق شدید را به همراه داشته باشد به شرح زیر است:
عوارض ناشی از تعریق میتواند شامل موارد زیر باشد:
افرادی که زیاد عرق میکنند، بیشتر در معرض عفونتهای پوستی قرار میگیرند.
دستهای خیس یا لباسهای خیس میتواند باعث خجالت فرد شود. همچنین میتواند بر اهداف کاری و تحصیلی بسیار تاثیرگذار باشد.
زمانی که به پزشک متخصص درد مراجعه میکنید، در خصوص سابقه پزشکی و علائم شما پرسیده میشود. همچنین ممکن است به معاینه فیزیکی یا آزمایشاتی برای ارزیابی علت ایجاد این بیماری نیاز داشته باشید.
ممکن است نیاز به آزمایش خون، ادرار یا سایر آزمایشها داشته باشید تا مشخص شود تعریق بیش از حد بدن به دلیل بیماری دیگری مانند پرکاری تیروئید یا قند خون پایین است یا خیر.
آزمایشات دیگری نیز وجود دارد که شدت این عارضه را مشخص میکنند.
اگر بیماری زمینهای در ایجاد هایپرهیدروزیس نقش داشته باشد، ابتدا باید درمان شود. اگر علت مشخصی برای ایجاد این بیماری مشخص نشود، درمان برای کنترل تعریق انجام میگیرد.
گاهی اوقات ممکن است نیاز به انجام چندین روش درمانی داشته باشید. حتی اگر تعریق شما پس از درمان بهبود پیدا کند، ممکن است مجددا عود کند.
پزشک یک ضد تعریق با کلرید آلومینیوم تجویز میکند. این محصول میتواند منجر به تحریک پوست و چشم شود.
باید قبل از خوابیدن از این دارو استفاده کنید. پس از بیدار شدن، دارویی را که روی قسمت مورد نظر زدهاید، بشویید. در صورت ایجاد تحریک پوستی استفاده از کرم هیدروکورتیزون میتواند کمککننده باشد.
استفاده از کرمی حاوی گلیکوپیرولات در تعریق بیش از حد بدن که روی صورت و سر تاثیر میگذارد، کمککننده است.
مصرف دستهای از داروها برخی از اعصاب مرتبط با تعریق را بلاک میکند. این روش درمانی تعریق را به شدت در افراد کاهش میدهد.
مصرف برخی از داروهای افسردگی میتواند در کاهش تعریق بیش از حد بدن تاثیر داشته باشد. علاوه بر این در اضطراب ناشی از این بیماری که میتواند شرایط را بدتر کند، تاثیر داشته باشد.
این روش درمانی بهطور موقت اعصابی را که منجر به تعریق میشوند، مسدود میکند. هر قسمت از بدن که عرق میکند به چندین تزریق نیاز دارد.
اثر این روش درمانی از شش تا دوازده ماه طول میکشد و سپس باید تکرار شود.