گاهی تورم مفصل میتواند نشانه یک بیماری مزمن مانند آرتریت یا آسیبی باشد که نیاز به مراقبت پزشکی دارد مانند دررفتگی.
مفصل ساختاری است که دو یا چند استخوان را در بدن شما به یکدیگر متصل میکند و در قسمتهای مختلف بدن از جمله پاها، مچ پا، بازوها، زانوها، باسن و بسیاری از قسمتهای دیگر بدن وجود دارد.
بافتهایی نرم مفصل را احاطه میکنند و تحت پوشش قرار میدهد. تورم مفصل زمانی رخ میدهد که مایع در این بافتها جمع شود. درد، سفتی یا هر دو ممکن است همراه با تورم مفصل باشد.
گاهی بیماران ممکن است متوجه شوند که مفصل آسیبدیده بزرگتر از حد طبیعی است یا شکل غیرعادی دارد.
یکی از شایعترین علت تورم مفاصل، آرتریت است. از رایجترین انواع آرتریت چنین مواردی است:
تورم مفاصل همچنین میتواند ناشی از سایر شرایط مزمن، بیماریها یا آسیبهای حاد باشد.
استئوآرتریت شایعترین نوع آرتریت است. چنین حالتی به دلیل فرسودگی طبیعی غضروف مفصل است که در طول زمان ایجاد میشود.
هنگامی که غضروف اطراف مفصل از بین برود، استخوانها به یکدیگر ساییده میشوند. آرتروز میتواند منجر به تورم، درد و سفتی در مفصل شود.
این شکل از آرتریت نوعی اختلال خود ایمنی است، در واقع نوعی بیماری که در آن بدن شما به بافتهای سالم حمله میکند.
اگر مبتلا به روماتیسم مفصلی هستید، سیستم ایمنی بدن شما به غشایی که مفصل را می پوشاند، حمله میکند و باعث تجمع مایعات و تورم مفصل میشود.
همچنین چنین شرایطی میتواند به غضروف، تاندونها و رباطهای مفصل شما آسیب وارد کند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آرتروز و روماتیسم مفصلی چه تفاوتی با یکدیگر دارند را مطالعه کنید.
در بیماری نقرس، افزایش اسید اوریک در خون منجر به رسوب کریستالهای اسید اوریک در مفصل و در نهایت منجر به درد و تورم مفاصل میشود. این وضعیت میتواند به صورت حاد یا مزمن ایجاد شده باشد.
بدن هنگام تجزیه برخی از مواد در غذا اسید اوریک تولید میکند. اسید اوریک معمولا در خون حل میشود و از طریق ادرار از بدن خارج خواهد شد.
زمانی که به درستی دفع نشود، در مفصل تجمع پیدا میکند و کریستالهای سوزنی شکل را ایجاد خواهد کرد. چنین حالتی باعث علائم نقرس مانند تورم مفصل میشود.
این مورد نوعی آرتریت است که میتواند با بیماری پوستی پسوریازیس همراه باشد. تخمین زده شده است که حدود ۳۰ درصد از افراد مبتلا به پسوریازیس به آرتریت پسوریاتیک مبتلا میشوند.
یک وضعیت خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به بافتهای سالم مفصل و پوست حمله میکند. چنین شرایطی میتواند منجر به التهاب، تورم، درد و سفتی مفصل میشود.
گاهی عفونت در مفاصل شما میتواند باعث ایجاد تورم مفاصل شود که امکان ایجاد آن توسط باکتریها، ویروسها یا قارچها وجود دارد.
به این نوع تورم مفصل آرتریت سپتیک میگویند. این بیماری میتواند به صورت حاد یا مزمن باشد، احتمال ایجاد آرتریت سپتیک مزمن بسیار نادر است.
دیگر دلایل احتمالی تورم مفصل به شرح زیر است:
در صورتی که تورم مفصل همراه با چنین علائمی دارید باید به پزشک مراجعه کنید:
زمانی که به متخصص درد مراجعه میکنید ممکن است در خصوص سابقه پزشکی و علائمی که دارید سوال کند.
پس از اینکه بررسی و معاینات انجام گرفت، جهت تعیین علت تورم، چندین آزمایش را در نظر میگیرد که این موارد به شرح زیر است:
آزمایش خون
آزمایشهای تصویربرداری مانند اشعه ایکس
آسپیراسیون مفصل، طی این آزمایش با استفاده از یک سوزن، نمونه کوچکی از مایع مفصل آسیبدیده به آزمایشگاه فرستاده میشود تا آنالیز انجام شود.
برنامه درمانی که در نظر گرفته میشود به علائم شما بستگی خواهد داشت.
اگر تورم به دلیل آسیب رخ داده باشد، درمانهای خانگی ساده میتواند در تسکین علائم موثر باشد. یخ یا بسته سرد را در یک پارچه بپیچید و هر بار تا ۱۰ دقیقه روی مفصل آسیبدیده قرار دهید تا تورم کاهش یابد.
با استفاده از بانداژ کشی مفصل آسیبدیده را ببندید. زمانی که در حال استراحت هستید، در صورت امکان باید مفصل را بالاتر از قلب خود نگه دارید یا قرار دهید.
جهت تسکین درد میتوانید داروهای بدون نسخه مصرف کنید.
گاهی ممکن است پزشک به شما توصیه کند تا مدتی از حرکت دادن یا وارد کردن وزن سنگین به مفصل آسیبدیده خود خودداری کنید.
اما، این نکته را به یاد داشته باشید که بیحرکت نگه داشتن مفصل طی مدت طولانی میتواند قدرت عضلانی و دامنه حرکتی شما را بدتر کند.
اگر دچار بیماری مزمنی مانند استئوآرتریت یا لوپوس هستید، حتما باید درمانی را که برای شما در نظر گرفته شده است، دنبال کنید.
ممکن است راهکارهای درمانی از جمله داروها، فیزیوتراپی یا سایر روشهای درمانی برای کمک به کاهش علائم و حفظ سلامت مفصل در نظر بگیرند.