درد پاشنه پا یکی از شکایات شایعی است که از سوی بیماران گزارش میشود. معمولا چنین دردی درست در زیر پاشنه و پشت قسمتی که آشیل به استخوان پاشنه متصل میشود، احساس میشود.
دردی که در زیر پاشنه پا احساس شود، اصطلاحا به آن «فاسیت» میگویند که به عنوان شایعترین علت درد پاشنه پا شناخته میشود. درد پشت پاشنه نیز نشان از التهاب مفصل آشیل است. درد میتواند قسمت داخلی یا خارجی پا را تحت تاثیر قرار دهد.
معمولا افرادی که دچار درد پاشنه پا میشوند، بدون مراجعه به پزشک و با انجام راهکارهای درمانی خانگی بهبود پیدا میکنند. در صورت عدم درمان و ادامهدار بودن درد، حتما میبایست به پزشک فوق تخصص درد مراجعه کنید.
شاید برخی از افراد تصور کنند که چنین دردی نتیجه آسیبدیدگی مانند پیچ خوردگی یا افتادن ایجاد شود؛ اما، در اغلب مواقع این درد ناشی از فشارهای مکرر و کوبیده شدن پاشنه پا است.
در ادامه دلایل احتمالی که منجر به درد پاشنه میشود را برای شما ذکر خواهیم کرد:
فاسیا کف پا یک رباط قوی مانند کمان است که از استخوان پاشنه تا نوک پا کشیده میشود. این نوع درد معمولا بهدلیل ساختار پا ایجاد میشود؛ به عنوان مثال کم یا زیاد بودن قوس پا.
زمانی که کف پا بیش از حد کشیده شود، رشتههای بافت نرم کف پا ملتهب خواهند شد. چنین دردی معمولا پس از استراحت طولانی مدت در زیر پا احساس میشود. در صورتی که تاندون آشیل سفت شود، گرفتگی عضلات ساق پا رخ میدهد.
التهاب ممکن است در بورس کیسهای پر از مایع در پاشنه پا ایجاد شود. چنین مشکلی میتواند ناشی از فشار کفش ایجاد شود.
درد ممکن است در عمق پاشنه پا یا پشت پاشنه پا احساس شود. گاهی ممکن است تاندون آشیل نیز متورم شود، با گذشت زمان بیمار درد بیشتری را احساس میکند.
یک عصب بزرگ در پشت پا تحت فشار قرار میگیرد. سندرم تونل تارسال به عنوان نوروپاتی فشاری شناخته میشود که میتواند در مچ پا یا بهطور کلی پا رخ دهد.
چنین شرایطی بهدلیل فشار مکرر، ورزش کردن یا کارهای سنگین ایجاد میشود. به خصوص دوندگان در معرض شکستگی استرسی در استخوانهای متاتارس پا قرار دارند. همچنین چنین شرایطی میتواند ناشی از پوکی استخوان باشد.
این بیماری شایعترین علت درد پاشنه پا در ورزشکاران کودک و نوجوانان است که در اثر فعالیت بیش از حد در صفحات رشد استخوان پاشنه پا ایجاد میشود. سیور معمولا کودکان ۷ تا ۱۵ سال را درگیر میکند.
این بیماری به عنوان تاندینوپاتی دژنراتیو، تاندونیت، تاندینوز و تاندینوپاتی شناخته میشود و یک بیماری مزمن است که با انحطاط تدریجی تاندون آشیل همراه خواهد بود.
برخی اوقات تاندون آشیل بهدلیل پارگیهای جزئی نمیتواند خود را به درستی ترمیم کند، به همین جهت عملکرد صحیحی ندارند.
هرچه فشار بیشتری به تاندون آشیل وارد شود، پارگیهای بیشتری ایجاد خواهد شد. در نتیجه تاندون ضخیم، ضعیف و دردناک میشود.
پیچ خوردگی و کشیدگی آسیبهایی در بدن است که معمولا با فعالیتهای بدنی ایجاد میشود. چنین آسیبهایی بسیار شایعاند و بسته به شدت آسیبدیدگی ممکن است از جزئی تا شدید باشد.
شکستگی استخوان یک وضعیت اورژانسی است که نیاز به مراقبت و درمانهای فوری از سوی پزشک دارد.
اسپوندیلیت آنکیلوزان که شکلی از آرتروز است در درجه اول ستون فقرات شما را تحت تاثیر قرار میدهد. چنین شرایطی منجر به التهاب شدید مهرههای کمر میشود که در نهایت ممکن است منجر به درد و ناتوانی مزمن افراد شود.
این اختلالات مستقیما روی رشد استخوانهای در کودکان و نوجوانان تاثیر میگذارد.
عفونت در بدن منجر به نوعی آرتروز میشود. چنین بیماری نیاز به بررسی و درمان توسط پزشک دارد.
سایر دلایلی که منجر به درد پاشنه پا میشود:
در صورت ایجاد درد در پاشنه پای خود ممکن است بتوانید با استفاده از برخی داروهای خانگی یا انجام برخی از راهکارهای توصیه شده مانند استراحت کردن علائم خود را تسکین دهید.
اگر طی دو تا سه هفته درد پاشنه شما بهبود پیدا نکرد یا شرایط زیر را داشتید، حتما میبایست به پزشک مراجعه کنید:
درد پاشنه شدید میتواند منجر به ناتوانی شدید در فرد شود و بر حرکات روزمره او تاثیر بگذارد. همچنین منجر به تغییر در نحوه راه رفتن شود.
اگر چنین اتفاقی رخ دهد، احتمال اینکه تعادل خود را از دست بدهید و زمین بخورید، وجود دارد در نتیجه مستعد آسیبهای دیگر خواهید شد.
زمانی که به پزشک فوق تخصص درد مراجعه میکنید، ابتدا پای شما را معاینه میکند. در خصوص جزئیات شرح حال هر فردی مانند درد، میزان پیاده روی و مدت زمان ایستادن او سوالاتی را خواهد پرسید.
ابتدا جهت بررسی از زانوها شروع میکنند تا هر مورد غیر طبیعی را شناسایی کنند. همچنین فشار دادن پاشنه پا میتواند به تشخیص مشکلات عصبی، کیست یا شکستگی کمک کند.
گاهی پزشک برای تشخیص دقیق، انجام آزمایش خون یا اسکن تصویربرداری را به بیمار توصیه میکند. ورم کف پا از شایعترین دلیل درد پاشنه است؛ اما، دلایل دیگری نیز میتواند داشته باشد. بهطور کلی اگر پزشک تشخیص دقیقی دهد، در نهایت درمان تاثیرگذاری نیز برای بیمار انجام خواهد شد.
بسته به اینکه چه عواملی منجر به درد پاشنه پا شده است، درمانهای متفاوتی برای بیمار در نظر گرفته میشود. بهطور کلی درمانهای احتمالی که برای بیماران در نظر گرفته میشود شامل موارد زیر است:
اگر هیچ یک از روشهای درمانی ذکر شده موثر و کارساز نبود، جراح ممکن است کف پا را از استخوان پاشنه پا جدا کند. این روش درمانی خطراتی مانند کاهش قوس پا را در پی دارد.
آتلی که هنگام شب به پا بسته میشود، کف پا و تاندون آشیل را در حالت مناسبی قرار میدهد و منجر به کشش آن میشود.
مراقبتهای خانگی میتواند به درمان درد پاشنه پا کمک کند. این درمانهای خانگی شامل موارد زیر است:
از دویدن یا ایستادن طولانی مدت، راه رفتن روی سطح سفت و بهطور کلی هرگونه فعالیتی که منجر به فشار به پاشنه پا میشود، خودداری کنید.
یک بسته یخ را در حوله یا پارچه ضخیم بپیچید. به مدت ۱۵ دقیقه روی قسمت آسیبدیده قرار دهید.
استفاده از کفشهای استاندارد میتواند محافظتکننده و پشتیبان خوبی برای پاشنه پای آسیبدیده باشد.
گاهی استفاده از کفیها در کفش میتواند به تسکین علائم بیمار کمک کند.